Mbo’s kraken staking streekvervoer: ‘Houd daarmee op, de schade is te groot’
Twee mbo-instellingen met in totaal 17.000 studenten in de provincie Drenthe en de stad Doetinchem (Gelderland) uiten in een gezamenlijke open brief hun onvrede over de huidige acties in het streekvervoer.
Momenteel is een vijfdaagse werkonderbreking gaande voor betere arbeidsvoorwaarden in het streekvervoer. Volgens werkgevers rijdt daardoor ongeveer de helft van de bussen van regiovervoerders niet. Vakbond FNV betwist dat cijfer en stelt dat er meer uitval is, vooral in het oosten en zuiden.
In een open brief (zie onderaan) kraken twee grote mbo-instellingen de ov-acties. ,,De staking heeft een onevenredig groot effect op studenten in de regio omdat er simpelweg geen alternatief vervoer beschikbaar is. Houd daarmee op, de schade is te groot, de opbrengst in aandacht te klein, is ons pleidooi.” Het stuk komt van bestuurders Michiel Gerlagh (Graafschap College) en Arwin Nimis (Drenthe College).
Volgens de bestuurders doen mbo-scholen er alles aan om locaties open te houden, ‘opdat zij iedere student kunnen bedienen op een behapbaar aantal kilometers van zijn of haar woonplaats’. ,,Nu al zijn er scholen die met busjes rijden. En verzinnen docenten creatieve oplossingen om het onderwijs door te laten gaan ondanks de stakingen. Maar dat is niet de oplossing. Het stakingsrecht is een groot goed, maar deze stakingen in de regio zijn geen oplossing.”
Anneke Velthuis, manager Marketing & Communicatie bij het Graafschap College, laat weten dat momenteel zowel online als op locatie onderwijs wordt gegeven. ,,Dat hangt ervan af: is het praktijkonderwijs of kan het makkelijk online? Onderwijsteams hebben ruimte om dat te bepalen. We leveren daarbij maatwerk, als dat nodig is.” Volgens haar is er geen poging vooraf gedaan om de staking te stoppen, bijvoorbeeld via de rechter. ,,Dat is ook niet onze rol.”
Nu al zijn er scholen die met busjes rijden. En verzinnen docenten creatieve oplossingen om het onderwijs door te laten gaan
Afhankelijk van streekbus
Een van de andere regio’s die door de staking hard wordt geraakt, is Limburg. Daar rijden normaal gesproken relatief veel treinen van Arriva en er zijn veel mensen afhankelijk van de streekbus. Maar het onderwijs gaat gewoon door, ook voor de 11.000 mbo-studenten van de Gilde Opleidingen in Limburg. Diverse studenten hebben al een rijbewijs en kunnen een auto regelen. Enkele teams van docenten overwegen online les te geven of doen dat inmiddels, aldus een woordvoerder.
Dezelfde geluiden klinken bij andere schoolinstellingen. Op het Deltion College in Zwolle (Overijssel) geven ze ‘een aantal lessen’ online, laat een woordvoerster weten. ,,Onze onderwijsteams hebben gekeken waar dat kan en passend is. Daarbij is bijvoorbeeld beoordeeld of studenten van ver weg komen en afhankelijk zijn van het ov.” De hoeveelheid fysieke lessen die uitvalt door de staking verschilt per richting, aldus de zegsvrouw. Ook wordt er geschoven met lessen.
Delen van het mbo-onderwijs hebben last van de acties, maar dat is volgens een woordvoerster van de MBO Raad erg afhankelijk van de regio waarin ze liggen. Als er deels online onderwijs wordt gegeven, is dat niet het geval voor het hele mbo, benadrukt ze.
Creatieve ouders
Aantal lessen online op mbo-instellingen, ‘als dat passend is’
Een woordvoerder van de koepel van het voortgezet onderwijs, de VO-raad, laat weten dat middelbare scholen beperkt en vooral in bepaalde gebieden last hebben van de acties. Er is hem geen overgang naar online lessen bekend. ,,Veel ouders zijn creatief om hun kinderen toch op school te krijgen. Ze slapen een paar nachten bij een vriendje dat dichterbij woont of carpoolen.”
Vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag zei recent nog over de consequenties van de stakingen: ,,Ik vind het echt heel vervelend dat we soms kwetsbare groepen benadelen, daar baal ik grondig van. Maar we maken legitiem gebruik van ons actierecht. Dat doe je alleen als je echt uit onderhandeld bent. Onze chauffeurs moeten nu even voor zichzelf kiezen, zodat ze straks weer op een gezonde manier mensen kunnen vervoeren.
Open brief Graafschap College en Drenthe College
HOUD OP MET STAKEN IN DE REGIO
Het MBO zit in de lift. Nigel Sean maakt het lied ‘Ode aan het MBO’ en haalt prompt het 8 uur journaal. Minister Dijkgraaf laat geen moment onbenut om op TV zijn waardering uit te spreken voor het vakmanschap dat het MBO voortbrengt. En ondertussen heeft ieder weldenkend mens in de gaten dat het tekort aan schilders, technici, kappers en koks en kappers haar of hem dagelijks raakt. Die tekorten aan goede MBO-ers worden steeds groter, waarbij veel studenten nog dagelijks de gevolgen ervaren van de coronatijd. En ook nu worden zij geraakt door stakingen van het streekvervoer. Een staking die heeft een onevenredig groot effect op studenten in de regio omdat er simpelweg geen alternatief vervoer beschikbaar is.
‘Houd daarmee op, de schade is te groot, de opbrengst in aandacht te klein….’ is ons pleidooi. Streekvervoer is in dunnerbevolkte gebieden van essentieel belang nu en in de toekomst. MBO scholen doen er alles aan om locaties open te houden opdat zij iedere student kunnen bedienen op een behapbaar aantal kilometers van zijn of haar woonplaats. Kleinere groepen zijn dan nodig om opleidingen in lucht te houden. En meer locaties zijn nodig. Dat geeft extra kosten, nu en nog meer in de toekomst waar krimp een grotere rol speelt.
Scholing in de regio kost simpelweg meer. Net als streekvervoer in buitengebieden. Nu al zijn er scholen die met busjes rijden. En verzinnen docenten creatieve oplossingen om het onderwijs door te laten gaan ondanks de stakingen. Maar dat is niet de oplossing. Het stakingsrecht is een groot goed maar deze stakingen in de regio zijn geen oplossing. Dat genereert te weinig aandacht. Staak op een plek waar het de werkgevers raakt zodat chauffeurs en machinisten gewoon kunnen rijden. Voor die MBO-er. Voor die vakvrouw en vakman van de toekomst. Omdat ze het verdienen.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMcolumn
Ziek is ziek: iedere baas heeft het daar gewoon mee te doen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Met video
We zitten in een woningcrisis: wiens schuld is dat?
We hebben op dit moment in Nederland te maken met een woningcrisis. Er is een tekort aan 300.000 woningen en dat tekort zal de komende jaren blijven groeien. Waar komt dit tekort eigenlijk vandaan? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
Ook vrijdag stakingen in streekvervoer: minder treinen en bussen in Achterhoek, Rivierenland en Arnhem
Chauffeurs en machinisten van Arriva en Keolis leggen ook vrijdag het werk neer. Hun vakbond, VVMC, sluit zich aan bij de stakingen in het streekvervoer. De bond heeft onder meer leden bij bus- en treinvervoerders die werken vanuit Groenlo, Tiel, Arnhem, Doetinchem, Winterswijk en Zutphen opgeroepen de hele dag het werk neer te leggen. -
-
-
PREMIUMReportage
Een week door het leven met alleen contant geld: ‘Zo’n stapel geld op zak voelt bijna ordinair’
Kan je nog met briefjes en munten uit de voeten nu zo’n beetje de hele wereld op pin overschakelt? Verslaggever Harmke de Vries (28) probeert het uit: één week met alleen maar cash op zak. -
PREMIUM
Rob ligt in coma in buitenlands ziekenhuis, familie krijgt 'm niet naar Nederland: ‘We zijn kapot’
Rob (63) kreeg een hartinfarct op vakantie in Oostenrijk en ligt sindsdien in coma. Zijn situatie is zo zorgelijk dat zijn familie de Rotterdammer zo snel mogelijk naar Nederland wil halen, zodat ze hem nog kan zien. Alleen blijkt dat vooralsnog onmogelijk. ‘We zijn kapot en verdrietig, maar we houden moed.’Brielle, Rotterdam
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer