De bekladde Britse oorlogsbegraafplaats
Volledig scherm
De bekladde Britse oorlogsbegraafplaats © EPA

Man (36) aangehouden voor bekladden en vernielen oorlogsgraven Mierlo

De politie heeft vanochtend vroeg een 36-jarige man uit Mierlo aangehouden die ervan wordt verdacht onder meer de graven en monumenten op oorlogsbegraafplaats Mierlo War Cemetery te hebben beklad. Er stonden onder meer hakenkruizen en verwijzingen naar MH17 op de graven en monumenten. De vernielingen leidden tot veel ophef, ook in het buitenland.

Volledig scherm
© ANP

Beheerder Henk ten Westenenk trof de oorlogsbegraafplaats in Noord-Brabant gisterochtend beklad aan. ,,Ik ben hier gisterenavond nog geweest, toen was er nog niets aan de hand. Dus het moet afgelopen nacht gebeurd zijn.’’ Ook vorig weekend werd de begraafplaats beklad.

Uiteindelijk leidde onderzoek naar de verdachte. ,,Hij is in zijn woning aangehouden. De man wordt vandaag gehoord en er wordt verder onderzoek gedaan.’’

Herdenking

De bekladdingen vallen samen met de aanloop naar de herdenking van de bevrijding van dit deel van Brabant. Op de begraafplaats liggen Britten begraven die vanaf 17 september 1944 tijdens de operatie Market Garden rond Eindhoven sneuvelden. Op 21 september is het 75 jaar geleden dat Mierlo door de Britten werd bevrijd. De doden die toentertijd vielen worden de komende dagen herdacht.

De oorlogsbegraafplaats telt 664 graven.'

Gids en onderzoeker Ad Hermens geeft jaarlijks een rondleiding aan kinderen op de oorlogsbegraafplaats. Hij is zeer geschokt. Bekijk de video: 

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Bloemen bij het  Oorlogsbegraafplaats in Mierlo na dat het beklad werd
Volledig scherm
Bloemen bij het Oorlogsbegraafplaats in Mierlo na dat het beklad werd © Bert Jansen
Volledig scherm
© ANP