Malafide hondenfokkers hebben vrij spel: ‘Veel foute types’
VideoEr is nauwelijks controle op de snel groeiende puppyhandel in Nederland. Daardoor is de kans groot dat ziektes als hondsdolheid hier gaan opduiken.
Delen per e-mail
Louche handelaren fokken en importeren honden op grote schaal om aan de snel groeiende vraag te voldoen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tien inspecteurs beschikbaar om de handel te controleren. Volgens experts onderschat de NVWA de risico’s en zou ze veel strenger moeten optreden om malafide handelaren te stoppen.
De puppyhandel in Nederland is booming. Jaarlijks worden zo’n 150.000 hondjes verkocht, maar in coronatijd is de vraag explosief gegroeid. De prijzen zijn in veel gevallen verdubbeld. ,,Het is een lucratieve business, waar ook foute types op afkomen”, zegt directeur Karen Soeters van dierenhulporganisatie House of Animals, dat onderzoek doet naar de malafide puppyhandel.
80 duizend pups uit Oost-Europa
Om aan de enorme vraag te voldoen komt een groot deel van de pups inmiddels uit Oost-Europa. Schattingen gaan uit van zo’n 80.000 pups die jaarlijks uit landen zoals Hongarije, Slowakije, Polen en Tsjechië worden geïmporteerd. De hondjes komen uit zogenoemde puppyfabrieken. Meestal gaat het om boerenschuren waar tientallen fokteven continu zwanger worden gemaakt. Via distributiecentra worden de pups op bestelling naar ons land gebracht.
Corrupte dierenartsen in Oost-Europa voorzien de fokkers van valse gezondheidsverklaringen en dierenpaspoorten. Daarmee groeit het risico dat de pups gevaarlijke ziekten meenemen.
Zo is een rabiësenting met 12 weken verplicht, pas met 15 weken mogen de hondjes naar Nederland komen. ,,Maar geen handelaar die zich daaraan houdt”, zegt dierenarts-microbioloog en parasitoloog Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht. ,,De meeste hondjes komen veel jonger naar ons land, illegaal dus, met als gevolg dat ze cruciale inentingen niet hebben gehad.”
Controle niet streng genoeg
Volgens Soeters en Overgaauw onderschat de NVWA de risico’s van de illegale import en moet de toezichthouder strenger optreden. Bijvoorbeeld door geïmporteerde pups via bloedtesten steekproefsgewijs te controleren. Zo is vast te stellen of ze cruciale inentingen hebben gehad of niet.
De NVWA laat weten ‘risicogericht toezicht’ te houden op de hondenhandel. Vorig jaar kreeg de dienst zo’n duizend meldingen van mogelijke misstanden. ,,Inspecties voeren we uit waar de kans op overtredingen het grootst is”, zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek.
Vorig jaar is het aantal inspecteurs verdubbeld tot tien. ,,Maar dan nog kunnen we niet alle fokkers en handelaren continu controleren.”
Verslaggever Paolo Laconi ging ook op zoek naar de herkomst van zijn eigen hond Riva. Die kwam uit een thuisnestje, maar dat bleek al snel heel anders te zitten...Klik op deze link om het verhaal te lezen (Premium).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Even uitspoelen en wég is de 4 centimeter uitgroei
De kappers zitten de komende weken bomvol. De eerste mini-versoepeling van de lockdown wordt massaal omhelsd. ,,Nu krijgt Nederland weer hoop.” -
PREMIUM
Beschuldigde fokker diep bedroefd na storm van kritiek: ‘Dit was niet met opzet, ik hou van honden’
Hondenfokker Dora Engelen uit Raalte zit vol berouw. Nadat een vrouw een ‘ongezonde’ Franse bulldog-puppy bij haar kocht en daar op Facebook haar gal over spuwde, kreeg Engelen een storm aan kritiek over zich heen. Dat raakt haar intens. ‘Dit is niet met opzet gebeurd, het spijt me zo erg.’ -
Dierenambulance dringt aan op stop verkoop lijmplanken: ‘Geen benul van pijnlijke dood’
De Dierenbescherming roept webshops dringend op geen lijmplanken meer te verkopen voor het bestrijden van ongedierte. Het gebruik ervan is illegaal en leidt tot een pijnlijke dood van muizen en ratten en soms ook dieren die onbedoeld vast komen te zitten. ,,Mensen schrikken wanneer ze zien wat voor ellende dit veroorzaakt.” -
PREMIUM
Zakenman Sanderink moet door het stof: geen bewijs voor aantijgingen tegen ex-vriendin
De Twentse zakenman Gerard Sanderink leed vandaag in een paar uur tijd drie stevige nederlagen in rechtszaken tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Hij moet op de websites van zijn bedrijven Strukton en Centric voor haar door het stof. -
Veel minder bellers naar de politie hangen gefrustreerd op
Veel minder bellers naar de politie gooien de hoorn op de haak, omdat ze te lang in de wacht staan. Een technologisch foefje heeft verbetering gebracht in een al jaren voortslepend probleem.
-
Het lijkt wel of we allemaal een puppy willen: wachttijd én aankoopprijs lopen op
Hondenfokkers worden platgebeld door mensen die dolgraag een puppy willen. Hierdoor lopen de wachttijden voor vrijwel alle rassen op. De grotere vraag stuwt ook de aankoopprijs. ,,Een labradoodle-pup kost nu gemiddeld 1300 euro, vorig jaar nog 800 euro.’’ -
Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis
De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt. -
video
Hof geeft kippenboeren ongelijk in zaak over fipronilschandaal
Kippenboeren hebben vandaag bakzeil gehaald in een rechtszaak waarin ze de Staat aansprakelijk wilden stellen voor de schade die zij hebben geleden in verband met de fipronilaffaire in 2017. De overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld, concludeert het gerechtshof in Den Haag.