Volledig scherm
Luchtalarm © GinoPress B.V.

Luchtalarm weer overal in de lucht

Het luchtalarm is op alle plaatsen in Nederland weer operationeel. Dat meldt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Begin deze maand bleek het systeem in meerdere veiligheidsregio's niet te werken. 

De problemen deden zich voor in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland, Utrecht, Gelderland Midden, Gelderland Zuid, Drenthe en Limburg. Volgens het  IFV zijn vandaag alle storingen opgelost. 

De storing is volgens het instituut ontstaan door 'Europese problemen met de elektriciteitsfrequentie'.  De sirenepalen die overal in Nederland staan opgesteld hebben een interne klok en het computersysteem dat de palen aanstuurt ook. Uit onderzoek is gebleken dat de klokken op sommige palen achterliepen. Door het ontstane verschil tussen de tijden op de palen en de tijd op het computersysteem, weigerden de palen dienst.  Inmiddels lopen alle klokken weer in de pas.

NL-Alert

Volgens de diverse veiligheidsregio's is de alarmering van burgers nooit in gevaar geweest. Als de sirenes niet werken, wordt er in geval van nood een NL-Alert verstuurd naar de mobiele telefoons van burgers.

Standaard worden de sirenes iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest.

  1. Voetballertjes gedupeerd: clinic Schalke 04 gaat niet door na faillissement Nederlands bedrijf

    Voetballer­tjes gedupeerd: clinic Schalke 04 gaat niet door na faillisse­ment Nederlands bedrijf

    Tientallen amateurverenigingen en vele honderden jeugdvoetballertjes zijn gedupeerd door het faillissement van het Nederlandse bedrijf Sporting Events BV. Het bedrijf organiseerde voetbalclinics voor kinderen bij topclub Schalke 04, maar is met de Duitsers in de clinch geraakt. Daardoor kunnen de reizen niet doorgaan en zijn honderden ouders hun geld kwijt. Schalke onderneemt juridische stappen en adviseert ouders hetzelfde te doen.