LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht. 

Het is de vierde keer dat de 102.000 namen van Joden en uit Nederland weggevoerde Sinti en Roma worden voorgelezen. Dat gebeurt 116 uur lang op alfabetisch volgorde. Meer informatie over wanneer de namen zullen klinken is te vinden op de site van Westerbork waar een tijdschema beschikbaar is.  In totaal achthonderd mensen zijn bereid gevonden de namen  (voor- en achternaam en leeftijd) voor te lezen.  Het gaat onder anderen om vrijwilligers, politici en bekende Nederlanders zoals Frits Barend, Youp van 't Hek en Claudia de Breij. 

Volledig scherm
Kamp Westerbork, foto ter illustratie © ANP
  1. Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

    Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

    Justitie en politie hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de gevangenis in Vught. De reden hiervoor is een fikse toename van het aantal verdachten van zware misdrijven dat in Vught is ondergebracht, vooral in de extra beveiligde inrichting (EBI) die deel uitmaakt van het complex. Vanaf vandaag wordt de speciale bewakingseenheid van de politie ingezet, die gebouwen en locaties beveiligt waarvoor een verhoogde dreiging geldt.