Lintjes voor advocaat Gerard Spong en mode-ontwerpster Fong Leng

De bekende strafrechtadvocaat Gerard Spong en modeontwerpster Fong Leng hebben in Amsterdam een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze kregen het lintje uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Volledig scherm
Gerard Spong. © anp

Halsema, die de onderscheidingen uitreikte in het Concertgebouw, omschreef de raadsman als een icoon van de strafrechtadvocatuur: ,,scherp, maatschappelijk betrokken. En dat slechts met een vleugje ijdelheid.”

Fong Leng maakte naam in de jaren zeventig met extravagante modecreaties. ,,Uw modellen liepen niet maar dansten”, aldus Halsema. Haar creaties zijn opgenomen in vele museale collecties zoals het Amsterdam Museum, Centraal Museum, Textiel Museum en het Gemeentemuseum Den Haag. En naast modeshows in Nederland liet ze haar collecties zien in onder meer Bahrein, Split, Tokio, Parijs en Bangkok. 

Zijne majesteit

Nog eens meer dan 2000 Nederlanders horen vandaag ook de zin ‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd'. Op dat moment ontdekken ze dat ze een koninklijke onderscheiding hebben gekregen, voor jarenlang vrijwilligerswerk of voor prestaties in hun baan. Ze mogen zich voor de rest van hun leven lid, ridder of officier in de Orde van Oranje-Nassau of de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen.

In totaal werden er dit jaar 3245 voorstellen ingediend. Achttien van hen worden vandaag benoemd tot Ridder in de Oranje van de Nederlandse leeuw en 2504 personen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In het Caribisch deel van het Koninkrijk ontvangen 63 personen een Koninklijke onderscheiding. Over 365 voorstellen is uiteindelijk een negatief advies uitgebracht.

Vorig jaar kregen 2912 mensen een koninklijke onderscheiding, het jaar ervoor 2818 mensen. In 2016 werden 2755 mensen gedecoreerd.

Laatste werkdag

De lintjesregen is traditiegetrouw op de laatste werkdag voor Koningsdag. De betrokkenen, merendeels vrijwilligers die zich al jaren hebben ingezet, worden vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt. Daar krijgen ze de decoratie opgespeld door de burgemeester, namens de koning.

  1. Grote brand bij afvalverwerker in Hengelo, rook naar binnenstad

    Grote brand bij afvalver­wer­ker in Hengelo, rook naar binnenstad

    Op het terrein van afvalverwerker Twence in Hengelo vecht de brandweer met man en macht tegen een brand in een composteringshal van het bedrijf. Het gaat om een brand in een pand van 10.000 vierkante meter dat volledig in vlammen staat, zo meldt de brandweer. Er komt veel rook vrij bij de brand en die trekt in de richting van de binnenstad van Hengelo. Inwoners van Hengelo krijgen nadrukkelijk het advies om ramen en deuren te sluiten.