Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Joost Hoving

Lezen is als Cup-a-soup? Onzin. Het is een heel vijfgangendiner

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Eveline Aendekerk is directeur van het CPNB en in die hoedanigheid moet ze Nederland aan het lezen krijgen, en houden. En laten wij er nou massaal met de pet naar gooien. Zo werd er deze week bekend dat de leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen de laatste paar jaar achteruit holt: van een kwart van de 15-jarigen blijkt de leesvaardigheid zo slecht dat ze niet als mondige burger kunnen functioneren.

Uit het onderzoek van PISA, dat in 77 landen werd gehouden, bleek dat in geen van die landen het zó slecht met het leesplezier van jongeren is gesteld. 60 procent van de jongeren leest alleen omdat het moet. Tel daarbij op dat de boekverkoop in Nederland daalt, net als het aantal uitgeleende boeken in de bibliotheek.

  1. Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen.’