Volledig scherm
© ANP

Lerarentekort breekt speciaal onderwijs op

Klassen in het voortgezet speciaal onderwijs barsten uit hun voegen. Doordat er geen leraren zijn te vinden, belanden meer tieners met onder meer gedragsproblemen in een groep die bijna zo groot is als op een gewone school.

Op het vso zitten leerlingen met veel problemen. Ze vallen op reguliere scholen uit, omdat ze te veel begeleiding vragen. Deze kinderen functioneren alleen in een rustige, kleine klas waar ze veel aandacht krijgen van hun leraren.

Door de groeiende groepen – met uitschieters tot negentien leerlingen waar twaalf tot màximaal vijftien wenselijk is - hebben docenten echter moeite om alle leerlingen genoeg zorg te geven en ze uiteindelijk te helpen met leren. Het risico bestaat dat er meer onrust in de klassen komt, waardoor de scholieren ook op een speciale school problematisch gedrag vertonen en niet tot leren komen.

Quote

Het werk is zwaarder, maar de salarissen zijn lager

Wim Ludeke

Het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO) vindt de situatie zorgelijk. ,,Ik hoor structureel dat groepen groter zijn dan de gewenste twaalf”, vertelt voorzitter Wim Ludeke.

Het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaat gebukt onder grote concurrentie van andere scholen. Vakdocenten kiezen vaker voor een baan op een reguliere middelbare school, omdat ze daar meer verdienen. ,,Het werk is zwaarder, maar de salarissen zijn lager”, zegt Ludeke. Het vso valt van oudsher onder de cao voor primair onderwijs, waardoor de lonen lager liggen en het aantal uren voor de klas groter is.

'Voorzichtige gesprekken’

Om meer leraren in spe naar het vso te krijgen, voert sectororganisatie PO-Raad ‘voorzichtige gesprekken’ met pabo’s om studenten verplicht stage te laten lopen op het speciaal onderwijs. Nu komen ze er niet of nauwelijks. ,,Als je zo’n school niet kent, kies je er ook niet snel voor”, stelt woordvoerder Annemieke Kooper. Bovendien moeten vso-docenten die lesgeven op scholen waar leerlingen daadwerkelijk een diploma krijgen meer verdienen. De PO-Raad rekende uit dat daarvoor 16,5 miljoen euro nodig is.

Het ministerie van Onderwijs stelt dat het lerarentekort op het vso volgens de ramingen niet groter is dan op basisscholen. Bovendien zijn ook vso-leraren er 9,5 procent op vooruit gegaan in 2018 en 2019 door de loonsverhogingen voor basisscholen. Op de vraag of het wenselijk is dat er klassen van negentien ontstaan, antwoordt het ministerie: ,,De wijze waarop de scholen het onderwijs organiseren is aan de scholen en hun besturen.”

Tot ergernis van de Algemene Onderwijsbond (AOb). ,,Er wordt niets bijgehouden over waar de tekorten zijn. We lullen allemaal wat, maar weten het niet”, stelt woordvoerder Simone van Geest. Wel hoort de AOb ‘hele ernstige verhalen’ over het vso. ,,Terwijl die kinderen niet voor niets op het speciaal onderwijs zitten.”

Eerder dit jaar vertelde Rinda van den Besten van de PO-Raad in De Ochtend Show to go over de maatregelen die genomen moeten worden om het lerarentekort op te lossen: