Vader Lars en de (Noorse) super-Oranjefan Matilda aan de rand van het zwembad.
Volledig scherm
Vader Lars en de (Noorse) super-Oranjefan Matilda aan de rand van het zwembad. © AD

Leeuwinnen leven na upgrade in luxe toe naar WK-finale

Waar ze voor de eerste groepswedstrijd in Le Havre nog in een betonblok naast het station overnachtten, hebben de Leeuwinnen voor de finale in Lyon een flinke upgrade gehad. De laatste nacht voor de loeispannende wedstrijd van hun leven brengen ze door in ‘Lyon Métropole’, een fors hotel annex congrescentrum met spa, fitnessroom, fonkelend buitenzwembad en, o ja, forse prijzen: een colaatje kost er 6 euro.

In het hotel is, zo rond het middaguur, op het eerste gezicht weinig van Oranjekoorts te merken. Op het terras dat uitkijkt op het uit de kluiten gewassen zwembad, zwarte loungestoelen en begroeide heuvels zitten Fransen –vooral Fransen- relaxt te keuvelen tijdens een uitgebreide zaterdaglunch met witte wijn, vis en entrecôte. Geen oranjepruik of overall te bekennen, waarschijnlijk ook omdat het hotel ver buiten het centrum ligt. 

Bij nadere inspectie zitten er toch twee fans en wel van -huh?- Noorse afkomst: Matilda Johnsen (19) en vader Lars (56). Ja, Matilda, Noors of niet, is vóór Oranje. ,,Ik ben een echte liefhebber van vrouwenvoetbal en vind Nederland al een tijdje echt goed. Mijn favoriet: Dominique Bloodworth. Ze is een soort vrouwelijke Virgil van Dijk, vind je niet?’’ Matilda die volgend jaar in Amsterdam ‘business’ gaat studeren, komt uit een echte voetbalfamilie: haar opa, Ragnar Johnsen speelde als middenvelder voor het nationale Noorse elftal.

De twee hebben tijdens hun verblijf van een week in het hotel één keer een glimp van de Nederlandse spelers opgevangen maar hopen op een handtekeningmoment. Matilda: ,,Maar de Nederlandse spelers hebben hun eigen eetzaal, dus het is moeilijk ze zomaar tegen te komen.’’ Lars, hoopvol: ,,Misschien gaan ze nog een keer zwemmen? Dat zou fantastisch zijn.’’ Die kans is echter klein: de Leeuwinnen worden niet geacht tijdens het toernooi met andere gasten te mixen. Lars, nog steeds hoopvol: ,,Misschien gaan ze ná de finale zwemmen?’’

Quote

Misschien gaan ze nog een keer zwemmen? Dat zou fantas­tisch zijn

Vader Lars

Wie nog een nachtje ‘met’ de Leeuwinnen in dit hotel wil boeken, moet flink in de buidel tasten. Op de eigen site van het hotel worden alleen nog kamers van 320 euro aangeboden: de prijs ligt normaal rond de 150 euro. Bij reissite Booking.com zijn alle kamers uitverkocht. De Leeuwinnen blijven na de finale nog één nacht in dit hotel, gaan dan maandag met de hogesnelheidstrein naar Parijs en nemen dan het vliegtuig. Een huldiging willen ze – hebben ze al eerder laten weten- pas als ze dé beker in handen hebben.

Bekijk La Panenka, waarin Diana Kuip en Daniël Dwarswaard vooruitblikken op de WK-finale:

  1. LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaakmiddel tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaak­mid­del tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.