Leerling voortgezet onderwijs kan veel vaker naar school dan voorzien
Middelbare scholieren krijgen in coronatijd bijna 2,5 dag per week fysiek les op school en 2 dagen onderwijs op afstand. Dat is ruim meer dan de minimaal één dag per week fysiek les die bij de heropening van de scholen per 1 maart is afgesproken.
Delen per e-mail
Die ondergrens is vrijwel voor alle scholen haalbaar, zo blijkt. Meer dan 95 procent van de vestigingen geeft aan dat ze alle leerlingen minstens één dag fysiek onderwijs hebben kunnen bieden. De positieve cijfers komen naar voren uit de ‘peiling Covid-19 in het funderend onderwijs’, vorige maand uitgevoerd, die het ministerie van Onderwijs vanmiddag heeft gepubliceerd.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat nagenoeg alle middelbare scholen maatregelen tegen corona treffen. Op 85 procent van de scholen worden klassen gesplitst, 60 procent werkt met vaste subgroepen en 39 procent spreidt de pauzes. Bijna één op de vier scholen gebruikt externe ruimtes voor onderwijs.
Lesuitval basisscholen gestegen
Ondertussen is de lesuitval op basisscholen toegenomen, waarschijnlijk door striktere quarantaineregels voor kinderen. Zo moeten medeleerlingen thuisblijven en zich laten testen als een leerling corona heeft. Op een basisschool was er begin maart in een leerjaar zo 11 procent kans op lesuitval vanwege het coronavirus, terwijl dat in december nog 6 procent was. In bijna alle gevallen krijgen de leerlingen dan onderwijs op afstand.
Onderwijsminister Slob: ,,Het is ontzettend vervelend voor leerlingen, en zeker ook voor onderwijspersoneel, dat er soms klassen naar huis moeten worden gestuurd. Het is hard werken om dan het onderwijs op afstand weer op te starten. Maar ondanks alle maatregelen die nodig zijn tegen het coronavirus, krijgen leerlingen zo vaak als mogelijk is fysiek onderwijs. Dat is belangrijk, want op school leren leerlingen het beste.”
Op de laatste peildatum (31 maart) waren volgens de inspectie 35 basisscholen en 3 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en 3 middelbare scholen. Dat is 0,5 procent van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2 procent van de middelbare scholen.
Langdurig afwezig
Ook blijkt uit het onderzoek dat het aantal leerlingen dat langdurig niet naar school gaat vanwege corona-gerelateerde redenen ‘zeer beperkt’ is, aldus het departement. Vorig jaar luidden instanties nog de noodklok omdat, vooral tijdens het begin van de crisis, duizenden kinderen ‘zoek’ waren.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leerling positief getest? Dan gaan vriendjes direct door nieuwe coronasnelteststraat op school
Waar veel basisscholen in het Groene Hart kampen met klassen in thuisquarantaine vanwege coronabesmettingen, gaan de lessen op het Veenlanden College in De Ronde Venen zoveel mogelijk door. Dat kan dankzij een proef met een coronasnelteststraat in de middelbare school die na iedere positief geteste leerling in no time wordt opgetuigd. -
Noordelijke provincies willen 220.000 extra woningen bouwen in ruil voor sneller spoor
De provincies Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen kunnen ongeveer 220.000 woningen meer bouwen dan eerst werd voorzien, mits er een snellere spoorverbinding met de Randstad komt. Ook willen ze dat de al bestaande treinverbindingen met de rest van het land worden verbeterd. -
538 Oranjedag gaat niet door na commotie, gemeente geeft geen vergunning
De burgemeester van Breda geeft geen vergunning voor het Fieldlab-testevenement 538 Oranjedag, dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Vanwege de oplopende maatschappelijke onrust kan het evenement ‘niet meer veilig en verantwoord plaatsvinden’. ,,Er is zoveel commotie en onrust hierover. Dat is doodzonde, maar het is niet anders", aldus burgemeester Paul Depla. Radio 538 komt nu met een alternatief Koningsdagfeest. -
PREMIUM
Kritiek op testevenementen zwelt aan: drie vragen over Fieldlabs en toegangstesten
Het kabinet heeft ruim 1 miljard euro opzij gezet voor proeven met toegangstesten en Fieldlabs. Heeft al dat geëxperimenteer wel nut als de meeste Nederlanders straks gevaccineerd zijn? -
PREMIUM
Trauma’s spelen op bij tienduizenden mensen met dementie; angst en agressie in verpleeghuizen
Tienduizenden mensen met dementie kampen met een posttraumatische stressstoornis. In verpleeghuizen leidt hun gedrag tot problemen; ze schreeuwen, zijn agressief of angstig. Ouderenpsychiater Sjacko Sobczak ontwikkelt een methode om de problemen op te sporen en te verminderen.
-
PREMIUMColumn Saskia Noort
Opvoeden is voordoen, daarom verbaast het me dat vrouwen hier nog steeds zo weinig werken
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster verbaast zich erover dat veel Nederlandse moeders zo weinig werken. -
PREMIUM
Steven (37) onderging levensreddende operatie en leeft nu op batterijen: ‘Ik heb geen hartslag meer’
Bij korfbalcoach Steven Brink (37) haperde zijn hart vorig jaar zó ernstig dat hij direct een levensreddende operatie onderging. Een maandenlang hersteltraject volgde. De Veenendaler maakt het nu goed, maar verliest de realiteit niet uit het oog. ,,Ik leef op batterijen en heb geen hartslag meer.” -
PREMIUM
Alarm over slagkracht GGD weggehoond: ‘Bewindsman zei: ‘Infectieziekten zijn toch voorbij’’
Er is uitgebreid gewaarschuwd dat de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) niet klaar zouden zijn voor een pandemie, maar daar is niets mee gedaan. Door een falende GGD kon corona zich verder verspreiden in Nederland.