Kritiek is prima, maar je blijft van journalisten af (en van hun spullen)
achter de schermenDe hoofdredactie beschrijft wekelijks waar de AD-redactie mee bezig is. Deze keer: Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio, over de eerste aangifte van 2021. En dan hebben we het niet over de belasting.
Delen per e-mail
Voor verslaggever Jorina Haspels van onze redactie AD Haagsche Courant begon 2021 op het politiebureau. Zij en wij deden aangifte. Op Oudejaarsdag werd zij bedreigd en geïntimideerd in de wijk Duindorp, waar een aangekondigde ‘demonstratie’ veel weghad van een straatfeest zonder Corona-regels.
Haspels beschreef zelf in een verhaal hoe dat ging.
,,Een man met bier in zijn hand, en een reserve in zijn kontzak, loopt op deze verslaggever af. Met grote passen. Hij zet haar klem. Achter haar staan nog meer mensen. ‘Jij bent van het AD, toch? Wat filmde jij? Mag ik jouw telefoon? Ik wil jouw telefoon. Krijg ik die niet? Geef mij je telefoon! Als er ook maar iets uitlekt van wat je filmde, weet ik je te vinden,’ zegt hij onder meer.’’
‘Jij bent van het AD, toch? Wat filmde jij? Mag ik jouw telefoon? Ik wil jouw telefoon’
,,Uit de achterhoede komt de man in de groen geruite blouse tevoorschijn. Zijn gezicht is vuurrood. Staat strak. Tot een paar centimeters komt hij dichtbij. ‘Ik wil jou nooit meer hier zien.’ Hij duwt. Blijft met schouder duwend meelopen. Dreigt. Intimideert. Als je je nog een keer in de wijk vertoont, ben jij voor mij.’’
Een dag eerder had zij juist nog een artikel gepubliceerd over de sfeer in Duindorp, dat door de inwoners was veranderd in een kerstdorp vol lichtjes en met kinderactiviteiten.
Heel bóós
Haspels was na Oudejaarsdag vooral heel boos dat zij haar werk niet kon doen. Over onze verhalen wordt regelmatig geklaagd - door lezers, door betrokkenen. Soms onterecht, soms hebben klagers een punt of helemaal gelijk. Dat hoort erbij. Journalistiek voltrekt zich in het volle zicht van het publieke oog. De woorden en beelden die wij gebruiken doen ertoe, daar moeten we scherp op zijn. Maar je blijft van ons af. Je laat journalisten werken waar ze dat mogen. En je blijft ook van hun apparatuur af, wat de activist en aspirant-omroepbaas Akwasi nog maar eens aan zijn verstand moet worden gebracht. Hij beëindigde voor de jaarwisseling een radio-interview met de EO door - na een paar kritische vragen - de laptop van de journalist te pakken en weg te lopen.
Woorden hebben gewicht
In Den Haag was raadslid (en kandidaat-Kamerlid) Richard de Mos het na het Duindorp-incident met ons eens, bleek uit een van zijn tweets op 2 januari: ,,Het bedreigen van journalisten is zeer fout: die moeten, ook bij verschil van mening, altijd in vrijheid hun werk kunnen doen.’' We hadden niet de indruk dat De Mos daar anders over dacht, maar het is lovenswaardig dat hij het even op digitaal papier zette. De politicus is populair in Duindorp, zijn woorden hebben gewicht.
Voor politici is vrijheid van drukpers en meningsuiting niet alleen handig als het hen uitkomt. En reken maar dat het hen de komende weken goed uitkomt. De verkiezingen komen eraan. ‘Woorden doen ertoe’, las ik in een advertentie van D66 bij ons; een citaat van lijsttrekker Sigrid Kaag.
Niels Klaassen van het AD werd geen journalist genoemd maar een ‘kabinetsmedewerker’
Het is verleidelijk te wijzen op de Verenigde Staten waar president Trump met een pikhouweel vier jaar de democratie te lijf ging en daarbij een groot deel van de media tot ‘vijand van het volk’ bestempelde. Daarmee nam hij het risico dat zijn achterban woorden in daden omzette. Journalisten en hun apparatuur werden deze week aangevallen bij de volkse stormloop op het parlement.
Maar ook in ons land doen woorden ertoe. Bij de presentatie van de partij VSN was deze week één verslaggever: Niels Klaassen van het AD. Hij werd daar geen journalist genoemd maar een ‘kabinetsmedewerker’. En ook de dreigende toon en taal van Akwasi tegenover de EO-interviewer is stuitend.
‘Fake news’
Het deed me plots terugdenken aan een discussie die wij twee jaar geleden voerden met de woordvoerder van de Haagse burgemeester Pauline Krikke. De gemeenteambtenaar had een AD-verhaal in een tweet afgedaan als ‘fake news’. We waren het niet eens over de feiten.
Maar om dan de beladen term fake news (bewuste misleiding dus eigenlijk) te gebruiken? Het lijken slechts twee woordjes. Maar als een woordvoerder van de burgemeester die gebruikt, heeft het een diepere lading. Daarom wilden wij weleens weten of burgemeester Krikke het zelf ook fake news vond. De tweet werd snel verwijderd. Die twitteraar van toen zag ik deze week ineens terug in een documentaire. Als een van de adviseurs bij de D66-lijsttrekker.
Woordkeuze van iedereen doet ertoe, ongeacht politieke kleur en functie. We blijven er scherp op, uiteraard ook op onze eigen woorden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verdachte van steekpartij op kinderfeestje zou ex zijn: ‘Hij viel haar wel vaker lastig’
De steekpartij in het Gelderse Westervoort, waarbij drie mensen gewond raakten, houdt een dag later de gemoederen flink bezig. Het is nog onduidelijk wat er zondagmiddag precies gebeurde, maar een verjaardagsfeest van een kind nam een erg grillige wending. -
PREMIUM
Kogelbrief, brandstichting en aanslagen maken leven Zeister gezin tot hel: ‘Dit is regelrechte horror’
Een Zeister gezin, dat aan de dood ontsnapte na een serie aanslagen en brandstichtingen van afpersers op hun woning leeft anderhalf jaar later nog in een hel. Angstaanvallen, nachtmerries en trauma’s plagen het gezin. De moeder werd ongevraagd de spil in een gruwelijk conflict waar zij geen aandeel in had. ,,Wij hebben levenslang.” -
PREMIUM
Nadert de piek? In de cijfers wijst nog niets daarop
De ontwikkelingen in teststraten en ziekenhuizen geven weinig aanleiding om tijdens de persconferentie van vanavond over snelle versoepelingen te spreken. Het aantal besmettingen blijft hoog, júist bij mensen die risico lopen om op de ic terecht te komen. ,,De piek kán deze maand komen, maar het kan ook langer duren.” -
PREMIUM
Gestolen Pokémon-kaarten uit Kampen nu mogelijk op Franse markt: buit tienduizenden euro’s waard
In Opsporing Verzocht zijn vanavond nieuwe aanwijzingen gedeeld over de beroving van Pokémon-kaarten in Kampen, afgelopen december. Zo zou de buit uit tienduizenden euro’s bestaan en begin dit jaar verhandeld zijn in de Franse hoofdstad Parijs. De politie vermoedt dat de Pokémon-kaarten nog circuleren op de Franse markt. -
Frank in quarantaine
Ondertussen blijft die grote doos met spuiten maar bijna onaangeroerd
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 395. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.
-
PREMIUMVIDEO
Wéér minder vaccins gezet dan gepland: 'Verklein aantal groepen met voorrang'
De voorraad coronavaccins in Nederland begint reusachtige vormen aan te nemen. Al weken op rij worden de prikdoelstellingen bij lange na niet gehaald, mede door onrust rond het AstraZeneca-vaccin. Vandaag komt het kabinet met een aangepaste vaccinatiestrategie. -
PREMIUMInterview
Topvrouw inspectie: ‘Langzaam voltrekt zich een drama in het onderwijs’
De Inspectie van het Onderwijs luidt de noodklok over de taal-, reken- en maatschappelijke vaardigheden van leerlingen, die tijdens de coronacrisis alleen maar extra klappen hebben opgelopen. Dus zijn wat inspecteur-generaal Alida Oppers betreft structurele verbeteringen essentieel om het onderwijs weer op peil te brengen. En te voorkomen dat jaarlijks duizenden jongeren de maatschappij in moeten zonder de minimaal benodigde vaardigheden. -
PREMIUM
Hoe zit het precies met die enge bloedpropjes bij AstraZeneca en Janssen? Vijf vragen en antwoorden
Na AstraZeneca blijkt ook het Janssen-vaccin in enkele gevallen tot een ernstige vorm van trombose te leiden. De net geleverde Janssen-vaccins blijven daarom tot nader order in de koeling. Wat weten we over het verband tussen de vaccins en de zeer zeldzame bijwerking?