Krijg jij ook de hele dag statische schokken? Dit kun je eraan doen
Een schok van jewelste als je de deurklink vastpakt, een blaadje uit de printer haalt, de kat aait of je collega een hand geeft. Een statische schok kan je onverwacht een flinke opdonder geven. Sommige mensen hebben er veel meer last van dan anderen. Waarom? En wat kan je eraan doen?
Waarom krijg je een statische schok?
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Normaal vloeit deze elektrische lading meteen de aarde in, maar soms lukt dat door bepaalde (lucht)omstandigheden niet. Hoe kouder het is, hoe meer last sommige hebben van statische schokken. Dat komt omdat koude lucht minder vocht bevat, waardoor er meer wrijving ontstaat.
Zodra je dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals bijvoorbeeld de kat, de printer of het liftknopje, ontstaat er een ontlading en krijg je een schok. Soms zelfs met vonk en al. De statische elektriciteit kan oplopen tot 4000 of 5000 Volt.
Ik ga voordat ik iets uit de printer haal of iemand een hand geef altijd even tegen de kantoorplant aanstaan
Hoe voorkom je die elektrische schok?
Ans Noordink (45) uit Haaksbergen heeft een oplossing. Op haar werk heeft ze namelijk veel last van statische schokken. ,,Als ik op een knopje van de printer druk, zie je gewoon een vonkje. Je voelt het echt, als een soort speldenprikje." Per toeval heeft Ans ontdekt hoe ze er vanaf komt: ,,Ik ga voordat ik iets uit de printer haal of iemand een hand geef altijd even tegen de kantoorplant aanstaan die naast de printer staat. Dan ontlaad ik even, en kunnen we weer door."
Gelukkig voor Ans (en haar collega's) is het niet zó erg dat ze de hele dag noodgedwongen staat te knuffelen met de planten op haar werk. Heel veel last van al die statische schokken heeft ze dan ook niet. ,,Het is wat het is en ik ben het gewend. Ik heb al last van statische schokken zolang ik me kan herinneren."
Thuis, met haar katten, let ze er wel extra op. ,,Ik probeer mijn katten niet bij de oortjes te aaien, want dan krijgen ze een schok en zie ik echt dat ze er last van hebben." De mate van statische ontlading is bij Ans daarbij seizoensgebonden, net als bij veel andere mensen.
Schokjes in de winter
Hoe komt het dat we er in de winter veel meer last van hebben dan in andere seizoenen? Heel simpel: droge lucht is één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit en in de winter is de luchtvochtigheid nu eenmaal lager dan in de zomer.
Bovendien staat op veel plekken de verwarming aan - hoewel door de hoge gasprijzen wellicht wat minder dan in andere jaren - wat er weer voor zorgt ervoor dat de lucht droger wordt. Op veel kantoren ligt daarbij vloerbedekking en wordt de luchtvochtigheid niet gecontroleerd, waardoor mensen er op het werk meer last van hebben dan thuis.
Bij de één wel, de ander niet
Niet iedereen heeft er even veel last van. Dat komt dikwijls omdat de weerstand van de huid verschilt per persoon. Heb je bijvoorbeeld een droge huid, gebruik je geen wasverzachter en loop je altijd op rubberen zolen? Dan zou je er sneller last van kunnen hebben. Een vette huid zou namelijk meer weerstand hebben, waardoor de elektrische lading niet snel een uitweg vindt en de lading als het ware bij je houdt. Voor Ans gaat dat argument alleen niet op: ,,Ik heb geen droge huid, gebruik wasverzachter, en ik heb het ook als ik op blote voeten loop." Gelukkig voor Ans is zij op haar werk gezegend met een plant.
Kijk hier hoe dit jongetje een nieuw kapsel krijgt op de glijbaan:
Dit artikel verscheen eerder op deze site in maart 2022. Het artikel is geactualiseerd op 7 december 2022.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Daar ging ie: de laatste wattenstaaf! GGD sluit testlocaties
Na bijna 32 miljoen wattenstaafjes in evenzoveel neuzen, sloten vrijdag de laatste coronatest-locaties van de GGD hun deuren. Ook de bekende dj die de laatste test afnam kan na twee jaar weer gewoon muziek gaan draaien. -
PREMIUM
Uitkijken naar Klassieker Ajax-Feyenoord: ‘Ajax arrogant? Wij zijn gewoon de beste’
Fans van Ajax en Feyenoord leven toe naar zondag. Een verhaal met twee supersupporters over de psychologie achter de Klassieker, ook wel: over het verschil tussen de Amsterdamse branie en de Rotterdamse underdog.Rotterdam, Amsterdam -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Bij deze club spelen vrouwen al 50 jaar voetbal: ‘Net zo’n goede techniek en we zijn niet zo kinderachtig’
Voetbal een typische mannensport? Welnee, de vrouwen van vv Lekkerkerk trappen al vijftig jaar tegen de bal. Hele gezinnen spelen of speelden bij de polderclub, waar onder de bloedfanatieke familie Snoei. Maar ook Lenie van Wensveen, die aan de wieg van het Nederlandse vrouwenvoetbal stond, is er al decennia lang actief.Lekkerkerk -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
Melkveehouders keren overleg landbouwakkoord de rug toe
Het rommelt binnen de onderhandelingen voor het landbouwakkoord dat minister Piet Adema graag wil presenteren. Melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB) zijn per direct uit het overleg gestapt. Volgens DDB is de overheid er niet in geslaagd om het vertrouwen bij haar leden te herstellen. -
Zo voorkom je die irritante statische schok als je uit de auto stapt
Statische elektriciteit kan ervoor zorgen dat het simpelweg aanraken van een autoportier uitermate pijnlijk wordt. De kenmerken zijn bekend: een kleine blikseminslag, vergezeld van een knetterend geluid én een pijnlijke steek. Hoe kom je eraan en - belangrijker nog - hoe kom je ervan af?