Korporaal (29) breekt in bij apotheek en steelt morfine voor zieke echtgenote
Een 29-jarige korporaal uit Arnhem hoorde maandag een werkstraf en voorwaardelijke militaire detentie tegen zich eisen voor het stelen van in totaal ruim 15.000 mg morfine bij een apotheek in Elst. Hij zegt dat hij het deed voor zijn chronisch zieke vrouw. Hij ontkent dat hij er zelf ook van snoepte.
Het gaat om zes inbraken bij de apotheek aan de Dorpsstraat vanaf december 2019. De man deed ook nog een poging om bij een apotheek in Arnhem morfine te stelen, maar daar lag niks.
Zijn vrouw kreeg al een behoorlijke hoeveelheid van de pijnstiller voorgeschreven door artsen, maar had volgens de korporaal nog steeds veel pijn. Haar situatie was zo schrijnend dat ze een euthanasieaanvraag had gedaan. De gedachte zonder haar verder te moeten leven vond hij ondraaglijk. Daarom diende hij haar de extra morfine toe zonder dat ze het wist.
De artsen hadden geweigerd extra te geven, de vrouw zat al aan de grens. Maar de korporaal meende dat hij dat wel kon doen. Hij zat bij het Korps Commandotroepen en had een medische opleiding gevolgd. Hij is niet bang geweest haar een overdosis te geven, zei hij.
Traumatisch verleden
Na zijn aanhouding is zijn vrouw in behandeling gegaan bij Iriszorg en kon de dosis pijnstilling deels worden afgebouwd. De man zei op de zitting bij de militaire kamer dat hij spijt had en zich schaamt voor wat hij heeft gedaan. Hij legde uit dat hij in die periode psychisch niet goed in orde was, waardoor hij niet helder nadacht.
Niet alleen was daar de situatie van zijn vrouw, ook heeft hij een moeilijke jeugd gehad. Daar bovenop kreeg hij bij Defensie traumatiserende gebeurtenissen te verwerken. Hij is uitgezonden geweest naar Afghanistan waar hij het nodige meemaakte.
Zo was hij erbij toen bij een oefening een collega per ongeluk werd doodgeschoten. Er was weinig ruimte binnen Defensie om alles te verwerken, zei hij, hij moest al gauw weer op missie. Hij kreeg een burn-out, een depressie en leed aan ptss (post-traumatische stressstoornis).
Inmiddels is hij alweer geruime tijd in behandeling. De kans op herhaling is klein en reclassering vindt begeleiding niet meer nodig.
‘Dit kan absoluut niet’
De officier van justitie heeft oog voor de schrijnende situatie met zijn vrouw en de trauma’s die hij opliep in zijn jeugd en als militair. Maar hij vroeg zich ook af waarom hij zo enorm veel morfine stal. Het was meer dan hij zijn vrouw toediende.
De man heeft verklaard dat hij bij de inbraken doosjes heeft laten vallen waardoor ampullen kapot vielen. Maar de officier betwijfelt of alle morfine wel bestemd was voor zijn vriendin. Zeker omdat de korporaal heeft verklaard dat hij in het verleden weleens gebruikt heeft.
De officier verwijt hem dat hij niet naar andere oplossingen heeft gekeken. ,,Hij heeft deze keuze gemaakt, zonder zijn echtgenote erin te kennen.” Omdat de man mantelzorger is voor zijn vrouw en in therapie is, vroeg hij geen gevangenisstraf. ,,Maar hij moet weten dat dit absoluut niet kan.”
Baan op het spel
De advocaat vindt de gevraagde werkstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke militaire detentie te hoog. Hij vreest dat zijn cliënt straks geen VOG, een verklaring voor goed gedrag, meer krijgt en zijn baan bij Defensie alsnog verliest. De man is nog steeds in dienst. Hij zit sinds zijn aanhouding thuis en werd tot nu toe nog steeds doorbetaald. Zijn werkgever is in afwachting van de uitkomst van de strafzaak.
De advocaat verzocht de militaire kamer van de rechtbank een schuldigverklaring uit te spreken zonder oplegging van straf, of het te houden op een geheel voorwaardelijke straf.
De uitspraak is over elf dagen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboeken aan, vertel verzwegen verhaal’
Voor het eerst is maandagavond de ‘Nationale Herdenking 15 augustus’ in Den Haag ’s avonds live op televisie te zien, op primetime. Op die dag herdenken jong en oud het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Jongeren met Indische en Molukse wortels voelen eindelijk een beetje erkenning voor hun lang verzwegen geschiedenis, maar er is wat hen betreft nog méér nodig. ‘Ik zou graag zien dat deze herdenking dezelfde status krijgt als de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam’. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Xiang kreeg van haar moeder een Nederlandse naam: ‘Maar ik vóelde me helemaal geen Michelle’
Als klasgenoten op de basisschool haar naam niet kunnen uitspreken, krijgt Xiang Yu Yeung (29) van haar moeder een nieuwe voornaam. Eenmaal volwassen, weet de Rotterdamse met Chinese wortels één ding zeker: ,,Michelle past helemaal niet bij mij.” -
Corona
Huisartsen sturen ‘motie van treurnis’ naar minister over nieuwe prikronde: ‘Onbeschofte actie’
Huisartsen, verenigd in twee actiegroepen, sturen massaal een boze e-mail met een ‘motie van treurnis’ naar zorgminister Kuipers. De artsen balen dat zij binnen hun praktijk moeten uitzoeken welke patiënten als eerste in aanmerking komen voor een nieuwe coronaprik. -
Schiphol en Eindhoven Airport gaan vertraagde reizigers compenseren voor gemiste vluchten
Reizigers die vanaf 23 april hun vlucht hebben gemist door lange rijen op Schiphol, krijgen daarvoor een compensatie. Het gaat om kosten die niet al door de luchtvaartmaatschappij of reisverzekering vergoed worden. De regeling geldt ook voor gedupeerden van Eindhoven Airport, maar dan voor reizigers vanaf 23 mei.
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Zwaar ondervoede baby verminkt: armpjes werden ondergedompeld in gloeiend heet water
Gillend van de pijn door ernstige tweede- en derdegraads brandwonden werd een 1-jarige baby in de nacht van 1 op 2 februari het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam binnengebracht. De armpjes van het tevens ondervoede meisje waren in een emmer met kokend heet water gestopt. Wie had die gruweldaad op haar geweten? Was het de moeder? Of verminkte de 51-jarige Line W. het meisje dat met moeder bij haar inwoonde in haar Rotterdamse woning?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer