Kopstuk Nederlandse mocromaffia, handlanger van Taghi, opgepakt
Een van de laatste voortvluchtige kopstukken uit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi is door de landelijke recherche opgespoord en gearresteerd in Servië. Dat bevestigt het landelijk parket na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om Boris P. (45), alias de Bosniër, die door justitie wordt gezien als de ‘ceo van de divisies geweld en financiën’ van de mocromaffia.
Woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket bevestigt dat afgelopen vrijdag een man van 45 jaar met Nederlandse nationaliteit is opgepakt in Servië op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie. De Bruin bevestigt dat er gevraagd zal worden om uitlevering ‘vanwege een verband met de internationale cocaïnehandel’.
P. - bijnaam ‘de Bosniër’, maar wel met een Nederlandse nationaliteit - verdween net als andere kopstukken van de bende van Taghi spoorloos toen hij in de gaten kreeg dat politie en Openbaar Ministerie fel jagen op zijn handlangers. Deze klopjacht leidde de afgelopen jaren al tot aanhoudingen van kopstukken in binnen- en buitenland. Zo werd onder anderen Saïd Razzouki aangehouden in Colombia, Greg F. op Curaçao en Jaoud F. in Marokko.
De hoofdrolspelers zitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, maar de vrees bestaat dat zij zelfs vanuit de zwaarst beveiligde inrichting van het land nog met hun adjudanten communiceren en hen opdrachten geven. Het beruchtste voorbeeld is de neef en advocaat van Ridouan Taghi, Youssef Taghi, via wie Taghi van maart tot de herfst van 2021 ongecontroleerd met de buitenwereld kon communiceren, totdat de advocaat in oktober werd gearresteerd. Hij lijkt structureel berichten te hebben doorgespeeld, bijvoorbeeld over zeer gewelddadige ontsnappingsplannen waarin Taghi uit de EBI zou worden bevrijd, of uit zijn zwaarbeveiligde transport naar ‘de bunker’ in Amsterdam-Osdorp, waar hij terechtstaat in het grote liquidatieproces Marengo.
‘Paste op de winkel
De recherche was erg gebrand op Boris P., omdat hij in de ogen van justitie de machtsstructuur van de organisatie van Taghi in stand hield. ,,Hij paste op de winkel”, aldus een rechercheur. ,,Hij zorgde dat het verdienmodel van de criminele organisatie in stand bleef, controleerde of drugstransporten doorgang vonden en verstrekte mogelijk ook geweldsopdrachten.”
P. is zoals veel van Taghi’s getrouwen afkomstig uit de regio Utrecht. Hij woont in Montenegro en maakte een uitstapje over de grens met Servië toen hij werd getraceerd.
Kopstukken
De zeventien verdachten in die megazaak, waarin Taghi de hoofdverdachte is, horen eind juni de strafeisen, tot besluit van het requisitoir dat de drie officieren van justitie op 8 juni beginnen. De later gearresteerde sleutelspelers, onder wie nu ook Boris P., worden apart berecht.
Overigens zijn nog steeds niet alle vermoede kopstukken van de organisatie rond Taghi gearresteerd. Verscheidene opsporingsonderzoeken lopen nog door, ook in samenwerking met landen waar criminelen graag naartoe vluchten en sleutelspelers eerder al werden aangehouden, zoals Dubai, Colombia, Suriname, Brazilië, Marokko en Curaçao. Ook Turkije staat bekend als een populaire onderduikplek voor Nederlandse criminelen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
‘Coldcaseteam politie Amsterdam: bewijs in Deventer moordzaak rammelt’
De recherche leed in de geruchtmakende Deventer moordzaak aan tunnelvisie. Zo zouden zij een ontlastend document hebben achtergehouden, niet goed omgegaan zijn met dna-bewijs, processen-verbaal gemanipuleerd hebben en noodzakelijke daderonderzoeken niet hebben uitgevoerd. -
PREMIUM
Al elf jaar aan huis gekluisterd: voor Nico’s begrafenis moest Rico naar beneden worden getakeld
Elf jaar was de 53-jarige Rico niet buiten geweest, maar nu had hij geen keus. Hij moest naar buiten voor de uitvaart van zijn geliefde Nico, die alles voor hem regelde. Rico moet nu alleen verder, zonder Nico, en dat kan niet. De benen van Nico waren zijn benen, hij was zijn hulp. -
Ook aan Nederlandse kust stijgt zeespiegel sneller volgens studie TU Delft
De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt, melden wetenschappers van de TU Delft. Ze baseren zich op een uitgebreide analyse van meetgegevens uit zogeheten getijdestations, van Delfzijl tot Vlissingen. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
-
Nederlandse vrouwen strijdbaar na schrappen abortusrecht VS: ‘Ook hier nog veel te winnen’
Het schrappen van het federale recht op abortus in de Verenigde Staten, zorgt ook in Nederland voor veel ontsteltenis. Om Amerikaanse vrouwen te steunen wordt een nieuwe demonstratie gepland, maar het moment wordt ook aangegrepen om te strijden voor nog betere toegang tot abortus in ons land. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
met video's
Rutte na doorbreken politieblokkade huis minister Van der Wal: ‘Politie zal optreden tegen misdragende boeren’
Voor de tweede dag op rij stond dinsdagavond een groep boeren aan de deur bij stikstofminister Christianne van der Wal. De boeren slaagden erin langs de politieblokkade het terrein van de woning in Hierden op te komen. Bij de woning werd met vuurwerk gegooid. De politie zal optreden tegen boeren die zich op dergelijke wijze misdragen, zegt premier Mark Rutte.