Volledig scherm
Koolmees. © Shutterstock

Koolmezen vermoedelijk dood door vergiftigde buxusrupsen

Vogelbescherming Nederland doet onderzoek naar de sterfte onder koolmezen. De organisatie vermoedt dat de mezen worden vergiftigd door de insecticiden die sommige mensen gebruiken om hun buxusplanten gezond te houden. Koolmezen zijn gek op de rupsen die op de planten leven. 

Chris-Jan van der Heijden van Vogelbescherming Nederland vertelt aan De Limburger dat er tientallen meldingen binnenkomen over nestjes met dode koolmeesjes. ,,We krijgen ieder jaar wel meldingen, maar het aantal neemt duidelijk toe.''

Vermoeden

Niet alleen de Vogelbescherming, maar ook meerdere bellers vermoeden dat het te maken heeft met de buxus en de bestrijdingsmiddelen die op de plant gebruikt worden. Ook op sociale media wordt deze theorie ondersteund. Een vrouw uit Limburg plaatse een foto op Facebook. Op de foto was een nestje te zien met zes dode vogeltjes. Volgens haar waren ze gestorven na het eten van de vergiftigde buxusrupsen. De foto is achteraf door Facebook gecensureerd, de inhoud zou 'mogelijk gewelddadig' zijn.

Koolmeesjes voeren hun jongen wel honderden rupsen per dag. Hieronder zijn ook vaak rupsen van de buxusmot. Het vermoeden is nu dat de dode vogeltjes deze rupsen gegeten hebben. De Vogelbescherming bevestigt de theorie echter nog niet. ,,Er is naar mijn weten nog nooit onderzocht of er een rechtstreeks verband is tussen de inzet van bestrijdingsmiddelen en de sterfte van koolmeesjes. Het zou goed kunnen kloppen, maar dat gaan we dus onderzoeken.''

  1. Van der Weijden haalt 2,5 miljoen euro op voor kankeronderzoek
    Live video huldiging

    Van der Weijden haalt 2,5 miljoen euro op voor kankeron­der­zoek

    Maarten van der Weijden heeft Leeuwarden toch gehaald. Niet zwemmend, maar per boot en brancard werd de langeafstandszwemmer naar het podium in de Friese hoofdstad gebracht om te worden gehuldigd na zijn 163 kilometer lange elfstedenzwemtocht. Zijn prestatie leverde ruim 2,5 miljoen euro op voor het KWF. ,,Ik heb alles gegeven, ben helemaal leeg. Daarom is het hartverwarmend dat al deze mensen hier zijn."