De bibliotheek in Paleis Huis ten Bosch.
Volledig scherm
De bibliotheek in Paleis Huis ten Bosch. © ANP

‘Koning betaalde niet voor inrichting privékamers Huis ten Bosch’

Koning Willem-Alexander heeft geen rekening van de overheid gekregen voor de inrichting van zijn privévertrekken in Paleis Huis ten Bosch. Wel mocht hij meebeslissen over het interieur. Dat blijkt uit een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vroeg NRC Handelsblad het ministerie hoeveel de overheid bijdroeg aan de inrichting van het woongedeelte van het paleis. Tot 2008 werden interieurkosten expliciet genoemd als onderdeel van deze vergoeding. Inmiddels geldt dit bedrag als een ongespecificeerde 'lumpsum' voor allerhande koninklijke uitgaven.

Het ministerie weigerde om twee redenen het Wob-verzoek te honoreren. Ten eerste om de "persoonlijke levenssfeer" van de koning te beschermen en ten tweede omdat nooit apart is bijgehouden wat de privévertrekken van de koning hebben gekost. De renovatie en inrichting van Huis ten Bosch, schrijft het ministerie, waren "één project" waarbij geen onderscheid is gemaakt tussen de verschillende ruimtes in het paleis. De overheid nam alle kosten voor haar rekening, in totaal 63,1 miljoen euro.

Het ministerie zegt volgens NRC verder dat de koning voor de inrichting van zijn ambtswoning „enige keuzevrijheid” had. „Te denken valt aan de keuze voor stoffering, verlichting, betegeling en bijvoorbeeld sanitair.” Begin juli 2019 kreeg een aantal journalisten een rondleiding door het niet publiek toegankelijke paleis. Tal van bekende Nederlandse ontwerpers bleken ingehuurd voor de inrichting, aldus de krant. 

OZB-aanslag

De gemeente Den Haag doet goede zaken dankzij de verhuizing van koning Willem-Alexander en zijn gezin naar paleis Huis ten Bosch. Het bedrag op de aanslag voor de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb) is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Dit jaar heft de gemeente 24.000 euro ozb op het paleis. Dat was vijf jaar geleden nog maar 8000 euro, bleek begin dit jaar uit onderzoek van AD Haagsche Courant.

De werkkamer van Koning Willem-Alexander in het Paleis Huis ten Bosch.
Volledig scherm
De werkkamer van Koning Willem-Alexander in het Paleis Huis ten Bosch. © ANP
Bij de renovatie van paleis Huis ten Bosch werden het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.
Volledig scherm
Bij de renovatie van paleis Huis ten Bosch werden het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd. © ANP
De Oranjezaal.
Volledig scherm
De Oranjezaal. © ANP
De Groene zaal.
Volledig scherm
De Groene zaal. © ANP
De Chinese zaal.
Volledig scherm
De Chinese zaal. © ANP
De vernieuwde Groene Salon.
Volledig scherm
De vernieuwde Groene Salon. © ANP
De DNA Salon met DNA profielen van het Koninklijk Gezin.
Volledig scherm
De DNA Salon met DNA profielen van het Koninklijk Gezin. © ANP