Volledig scherm
© ANP XTRA

Komende jaren ‘explosieve groei’ dementie, parkinson en beroerte verwacht

Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of aan de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen. Onderzoekers verwachten dat over twintig jaar 672.600 Nederlanders een beroerte hebben gehad.

Daarnaast verwachten ze dat tegen die tijd 330.400 mensen aan dementie lijden en 82.600 aan de ziekte van Parkinson. Toenames van 54 procent (beroerte), 115 procent en 71 procent. De Hersenstichting baseert zich bij de publicatie van deze gegevens op een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De groei van de ‘ouderdomsziekten’ dementie en beroerte heeft volgens de organisatie te maken met de vergrijzing. Voor het groeiend aantal parkinson-patiënten is geen duidelijke verklaring.

4 miljoen Nederlanders

,,En dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen’’, meldt de Hersenstichting. Volgens de belangenorganisatie hebben nu al bijna 4 miljoen Nederlanders een hersenaandoening. Dat kost de maatschappij jaarlijks 25 miljard euro. 

Die kosten gaan de komende jaren volgens de onderzoekers verder omhoog. ,,De zorguitgaven zullen stijgen, op het werk zullen steeds meer mensen zijn die lijden aan een hersenaandoening en Nederlanders zullen meer mantelzorg moeten verlenen aan mensen met een hersenaandoening.’’

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.