Volledig scherm
Lili en Howick. © ANP

KLM werkte niet mee aan uitzetting Lili en Howick

UpdateHoewel de rechter tot hun uitzetting had besloten, heeft luchtvaartmaatschappij KLM geweigerd om de Armeense asielkinderen Lili en Howick te vervoeren toen ze vorig jaar september zouden worden uitgewezen. Hun tickets werden kort voor vertrek naar Armenië geannuleerd, bevestigt de KLM. 

De KLM wil niet ingaan op de reden waarom de maatschappij de kinderen niet wilde vervoeren. ,,We doen vóór elke uitzetting onze eigen risicoanalyse en daar worden meerdere veiligheidsaspecten in gewogen.”

De Telegraaf meldde vanochtend op basis van gegevens van de Inspectie van Justitie en Veiligheid dat een directeur van KLM de avond voor de geplande vlucht van Lili en Howick belde met de directeur-generaal van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Hij liet weten dat de maatschappij ‘niet mee wilde werken aan hun vertrek’ en dat de tickets zouden worden geannuleerd.

Onvindbaar

Op het laatste moment moest daarom een alternatief worden gevonden. Een buitenlandse maatschappij zou het tweetal vervolgens op 8 september vervoeren, maar dat ging ook niet door. In de nacht voor hun vertrek verdwenen Lili en Howick. Ze bleven onvindbaar voor de politie en uiteindelijk verleende staatssecretaris Harbers de twee toch een verblijfsvergunning.

Rond de voorgenomen uitzetting van Lili en Howick ging heel veel mis, concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid vorige maand na een diepgaand onderzoek. De betrokken organisaties kwamen hun afspraken niet na, ze wantrouwden elkaar en de Dienst Terugkeer en Vertrek nam de regie niet, aldus het rapport.

In deze video vertelt Hanna Sevenster, woordvoerder van de Raad van State, over de uitspraak in de zaak vorig jaar:

  1. Erehaag met trekkers voor verongelukte Bart (17)

    Erehaag met trekkers voor verongeluk­te Bart (17)

    Acht grote trekkers met rode ballonnen als hartjes en zwaailichten, gereden door schoolkameraden van de verongelukte Bart Bloemendaal (net 17). Ze stonden vrijdagavond in het gelid naast het zalencentrum Morshuis in Albergen. De leerling van de school het Zone.college uit Harbrinkhoek kwam vorige week vrijdagavond op een rotonde in Reutum onder zijn gekantelde trekker terecht. Hij zei tegen zijn moeder dan hij met een vriend zou gaan ‘snacken’, maar ze troffen meisjes. Na het fatale ongeluk waren het kerkdorp en de wijde omgeving zijn in een diepe rouw gedompeld.