Lili en Howick.
Volledig scherm
Lili en Howick. © ANP

KLM werkte niet mee aan uitzetting Lili en Howick

UpdateHoewel de rechter tot hun uitzetting had besloten, heeft luchtvaartmaatschappij KLM geweigerd om de Armeense asielkinderen Lili en Howick te vervoeren toen ze vorig jaar september zouden worden uitgewezen. Hun tickets werden kort voor vertrek naar Armenië geannuleerd, bevestigt de KLM. 

De KLM wil niet ingaan op de reden waarom de maatschappij de kinderen niet wilde vervoeren. ,,We doen vóór elke uitzetting onze eigen risicoanalyse en daar worden meerdere veiligheidsaspecten in gewogen.”

De Telegraaf meldde vanochtend op basis van gegevens van de Inspectie van Justitie en Veiligheid dat een directeur van KLM de avond voor de geplande vlucht van Lili en Howick belde met de directeur-generaal van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Hij liet weten dat de maatschappij ‘niet mee wilde werken aan hun vertrek’ en dat de tickets zouden worden geannuleerd.

Onvindbaar

Op het laatste moment moest daarom een alternatief worden gevonden. Een buitenlandse maatschappij zou het tweetal vervolgens op 8 september vervoeren, maar dat ging ook niet door. In de nacht voor hun vertrek verdwenen Lili en Howick. Ze bleven onvindbaar voor de politie en uiteindelijk verleende staatssecretaris Harbers de twee toch een verblijfsvergunning.

Rond de voorgenomen uitzetting van Lili en Howick ging heel veel mis, concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid vorige maand na een diepgaand onderzoek. De betrokken organisaties kwamen hun afspraken niet na, ze wantrouwden elkaar en de Dienst Terugkeer en Vertrek nam de regie niet, aldus het rapport.

In deze video vertelt Hanna Sevenster, woordvoerder van de Raad van State, over de uitspraak in de zaak vorig jaar:

  1. ‘Geboren worden op de sterfdag van je vader, het is verschrikkelijk’

    ‘Geboren worden op de sterfdag van je vader, het is verschrik­ke­lijk’

    De 29-jarige vrachtwagenchauffeur die vrijdag betrokken raakte bij een dodelijk ongeluk in Amsterdam, moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. De trucker uit Alkmaar reed op de Keizersgracht over een bromfietser, die ter plekke overleed aan zijn verwondingen. Het ging om de 22-jarige Atalay, wiens vrouw enkele uren later beviel van hun eerste kind. In de omgeving van het slachtoffer is de schok nog altijd enorm.