KLM schrapt nog eens 500 tot 1000 banen
KLM schrapt nog eens 500 tot 1000 arbeidsplaatsen, bovenop de 4500 arbeidsplaatsen die al verdwijnen. Volgens de maatschappij blijft herstel veel langer uit dan verwacht en zijn nieuwe maatregelen nodig.
Delen per e-mail
Naast 500 cabinebanen staan nog eens 100 vliegersbanen en 400 arbeidsplaatsen bij het grondpersoneel op het spel. Volgens vakbond FNV bereidt KLM nu al het schrappen van 500 cabinebanen voor, onder hetzelfde sociale plan als de voorgaande sanering waarbij sinds vorig jaar al 4500 arbeidsplaatsen zijn geschrapt. Overtollig personeel wordt volgens het geldende sociale plan binnen en buiten KLM geholpen met de zoektocht naar een nieuwe baan.
,,Nadat we in juli 2020 aankondigden dat 5000 collega’s het bedrijf noodgedwongen moesten verlaten, is er intensief overlegd en samengewerkt met alle sociale partners,” aldus topman Pieter Elbers. ,,Er zijn verschillende instrumenten uit het sociaal plan ingezet. Deze aanpassing was zeer pijnlijk, maar is gelukt. Ik heb het vertrouwen dat we er weer samen uit zullen komen.’’
De gevolgen van de coronamaatregelen die het kabinet woensdag nam, zijn nog niet eens meegewogen. ,,Deze reductie staat nog los van de nieuwe maatregelen van het kabinet,” zegt Elbers. ,,Zelfs als onze bemanning uitgezonderd wordt van de testplicht, is deze extra reductie van arbeidsplaatsen helaas hard nodig. De effecten van de laatste maatregelen komen hier nog bovenop.”
Schrappen vluchten
KLM schrapt vanaf vrijdagavond alle langeafstandsvluchten en een op de vijf Europese vluchten omdat het kabinet eist dat de bemanning een sneltest ondergaat. KLM wil niet het risico lopen dat personeel daardoor in het buitenland achterblijft.
Luchtvaartvakbonden willen dat de politiek alsnog de corona-ingrepen in de luchtvaart van tafel veegt. ,,We hebben daarom de volksvertegenwoordigers met klem gevraagd vooral af te zien van sneltesten voor bemanningsleden voorafgaand aan vluchten terug naar Nederland,” aldus cabinevakbond VNC. ,,Als de overheid dit niet doet, geeft zij KLM de fatale nekslag en zet de toekomst van KLM en tienduizenden werknemers op het spel.”
Maar het kabinet wil geen uitzondering maken en het overgrote deel van de Kamer lijkt daar niet toe bereid. Tijdens een Kamerdebat donderdag over de coronamaatregelen erkende premier Mark Rutte wel dat de gevolgen van de vliegmaatregelen voor de verspreidng van het cornavirus klein zijn. ,,Een vliegverbod gaat maar beperkt helpen bij het drukken van de reproductiefactor. Maar het gaat ook om het beeld. Dat wij hier allemaal maatregelen nemen en de vliegtuigen maar blijven komen.”
Zwaar middel
,,Een vliegverbod is een ongelooflijk zwaar middel,” zegt minister Cora van Nieuwenhuijzen (I&W). ,,We willen geen algeheel verbod om echt noodzakelijke reizen mogelijk te blijven maken.” Dat KLM daar nu wel voor kiest om personeel te beschermen ‘siert de maatschappij’, aldus de minister. ,,Als er betere manieren zijn om het virus tegen te houden, dan gaan we daar nog van uit.Maar vrachtwagenchauffeurs moeten ook achterblijven als ze positief testen. Uit voorzorg geldt vooralsnog de regel dat iedereen moet sneltesten.” Van Nieuwenhuizen erkent dat door de maatregel vervoer van luchtvracht wordt getroffen, waaronder van vaccins en medicijnen.
Vliegersverbond VNV maakt zich inmiddels ernstig zorgen over de toekomst van KLM en de gevolgen voor het personeel.. “De onvermijdelijke, logische beslissing van KLM om de vloot aan de grond te zetten volgt op het onbegrijpelijke besluit van dit kabinet,” zegt een woordvoerder namens de piloten.
VNV vindt de eis voor sneltesten onwerkbaar. ,,Als er twee bemanningsleden positief worden getest, moet de hele kist en bemanning blijven staan en zal iedereen zich aan de lokale quarantaineregels moeten houden. Vorig jaar is een bemanningslid zes weken in Taipeh gestrand na een positieve PCR-test.”
FNV begrijpt daarnaast niet hoe al die testen afgenomen zouden moeten worden. “Het organisatorisch regelen van sneltesten op onze buitenstations zal lang niet overal mogelijk zijn. Dit heeft een grote impact op het netwerk, waardoor er minder gevlogen zal worden.”
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Taakstraf bij NS voor jongeren die strafbaar feit plegen op station
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit plegen op een station of in een trein kunnen voortaan een taakstraf opgelegd krijgen die uitgevoerd moet worden op het station. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en NS hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst getekend. -
PREMIUM
Terrorist of niet? Nederland worstelt met nasleep Syrische burgeroorlog
Nederland blijft worstelen met de vervolging van ex-leden van de Syrische strijdgroep Ahrar-Al Sham. Voor de een werd recent vrijspraak gevraagd, terwijl twee anderen een dag later juist een lange celstraf kregen opgelegd. Ook de politiek weet niet goed wat ze er mee aan moet. -
PREMIUMBV de Liefde
Albert: ‘Ik had heus wel gevoelens voor mijn vrouw, maar ze kwam nooit zo dichtbij als Gracia’
In de rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Albert (53) voelt zich weer 17 nu hij na jaren terug is bij Gracia (53). Hun liefdesverhaal leest als een roman. -
Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis
De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt. -
OM: geen onderzoek naar inmenging koninklijk huis in zaak-Poch
De rijksrecherche zal geen onderzoek doen naar mogelijke inmenging uit kringen rondom het koninklijk huis in de zaak van de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch (69). Dat zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.
-
update
Grote zorgen bij KLM-personeel over vliegen op Groot-Brittannië
Terwijl Nederland met de verlenging van de lockdown de Britse coronamutant buiten de deur hoopt te houden, worden er nog altijd dagelijks tientallen vluchten met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol uitgevoerd. De zorgen onder het KLM-personeel groeien met de dag, merkt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC). -
‘Kabinet draait KLM met maatregelen de nek om’
Met de nieuwste eisen over coronatesten voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. ,,Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.” -
PREMIUM
Bewoner over vondst babylijkje: ‘Weet niet of ik de vader ben en ook niet of het een jongen of meisje was’
De bewoner van het huis waar maandag in de achtertuin een babylijkje werd gevonden, weet niet of hij de vader is. Hoe het heeft kunnen gebeuren weet hij inmiddels wel. Die wetenschap geeft hem rust: ‘Ik heb er vrede mee’.