KLM en Schiphol bieden excuses aan voor rommelige afhandeling ‘coronavluchten’ uit Zuid-Afrika
De KLM en luchthaven Schiphol bieden hun excuses aan voor het rommelige verloop van de afhandeling van twee vluchten uit Zuid-Afrika afgelopen vrijdag. Verschillende passagiers klaagden over de wijze waarop ze in isolatie werden geplaatst vanwege de nieuwe Omikron-variant in het zuiden van het Afrikaanse continent.
Klanten die daar behoefte aan hebben, kunnen nog met KLM in gesprek. Volgens een woordvoerder van de maatschappij is van een eventuele schadevergoeding nog geen sprake.
Volgens de klagers was onder andere de communicatie onvoldoende en waren omstandigheden onhygiënisch, waarmee de kans op verdere verspreiding van het coronavirus op de loer lag. Ze moesten uren in het vliegtuig blijven. De ruimte waar ze daarna heen moesten zou te krap zijn geweest waarbij het ook aan frisse lucht zou hebben ontbroken. Ook duurde het uren voordat er voor eten en drinken was gezorgd. Veel reizigers zouden zich ook niet aan de coronamaatregelen hebben gehouden.
KLM zegt in een reactie heel goed te begrijpen dat passagiers ontevreden zijn over de gang van zaken rondom de vluchten. De maatschappij werd naar eigen zeggen vrijdagochtend verrast door de plotseling aangepaste reisrestricties, terwijl de vluchten al onderweg waren naar Nederland.
Enorm balen
“We balen er enorm van dat klanten mede door externe omstandigheden lange tijd geen duidelijkheid verschaft kon worden over het proces, zij zo veel uren aan boord moesten blijven en vervolgens op deze niet-klantvriendelijke wijze behandeld zijn”, aldus de maatschappij in een verklaring. KLM wil dit soort situaties in de toekomst voorkomen en wil daarom met de GGD en Schiphol om tafel gaan om te leren en het proces voor klanten te verbeteren.
Op de twee KLM-vluchten uit Johannesburg en Kaapstad bleken besmette reizigers te zitten. De GGD moest in allerijl passagiers testen. Uiteindelijk bleken 61 van de in totaal ruim zeshonderd passagiers besmet met het coronavirus. Zeker veertien van hen bleken besmet met de nieuwe Omikron-variant, die ontdekt is in het zuiden van Afrika. Zij moesten verplicht in isolatie in een hotel. Alle andere reizigers uit de twee toestellen moesten in thuisquarantaine. Voor dat het zover was hadden zij op Schiphol te maken met verschillende ontberingen.
Schiphol stelde eerder dat de reizigers vanuit Zuid-Afrika er nadrukkelijk op gewezen zijn een mondkapje te dragen en afstand te houden. De luchthaven zegt gehandeld te hebben volgens het protocol voor infectieziekten en is bezig met een evaluatie van de “uitzonderlijke situatie” die vrijdag ontstond, zei een woordvoerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
Gratis online examentraining voor herkansers na zorgen over slagingspercentage
Een opsteker voor alle leerlingen die misschien herexamen moeten doen: stichting VO-content maakt een online examentrainer tijdelijk gratis en direct beschikbaar voor iedere herkanser. De reden voor deze opmerkelijke stap is bezorgdheid in onderwijsland over het slagingspercentage, nu de coronaversoepelingen zijn geschrapt. -
Drie jonge dealers gepakt met heroïne, coke, pillen en softdrugs: ‘Op zoek naar het snelle geld’
EINDHOVEN - Drie jonge Eindhovenaren zijn de afgelopen twee weken aangehouden voor het verhandelen van drugs. Het gaat om mannen van 18, 19 en 26 jaar oud. De jongste van hen werd in tien dagen tijd zelfs twee keer betrapt.Eindhoven -
PREMIUM
Jos (73) is reteslim met stroom: ‘Ik ben begonnen met één zonnepaneel en een vrachtwagenaccuutje’
De elektrische auto van Jos Veel (73) uit Eindhoven staat te laden. Later kookt hij zijn potje op inductie en kijkt tv. Op recreatiepark de Hof van Wezel in Beuningen, waar geen stroom is én geen stromend water. Hoe hij dat fikst? ,,Als de zon volop schijnt, gaat de energie die ik niet nodig heb, de accu’s in.’’Beuningen, Wijchen, West Maas en Waal, Druten -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
-
PREMIUM
Topless Nell roept felle reacties op en keert niet terug: ‘Alles moet tegenwoordig hufterproof zijn’
Enschede -
-
-
PREMIUM
Na 16 jaar wist Suzanne pas welke ziekte ze heeft: ‘Verzon dat ik allergisch was voor muggenbulten’
Ze was 14 toen ze kwamen: de donkerpaarse bulten op het voorhoofd van Suzanne Peters (38). De lekkende ontstekingen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor littekens. Toch beleeft ze nu pas haar coming out -zoals ze het zelf noemt- als HS-patiënt. Want iemand met deze chronische huidziekte, verstopt zich doorgaans liever. Suzanne doet dat niet langer: ,,Zodat mensen niet -net als ik- 16 jaar hoeven te wachten op een diagnose.’’Amersfoort, Zutphen -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.