Volledig scherm
PREMIUM
Docent Susanne Schot ziet nu twaalf eersteklassers in de vmbo basis/kader klas, maar volgend jaar krijgt ze deze leerlingen, plús zeven anderen, in de tweede klas. © Koen Verheijden

Klassen op speciale scholen puilen uit; leraar kiest liever ‘gewone’ klas

Er staat taart voor de twaalf leerlingen van klas 1 basis/kader op het Vester College in Ede. Ze maakten hun citotoets zó goed dat de scholieren volgens hun docent iets lekkers hadden verdiend. Nu kunnen deze brugklassers nog rustig een extra stukje nemen; er staan drie taarten. Maar volgend schooljaar wordt het delen. 

Ze krijgen er zeven nieuwe klasgenoten bij, waardoor ze in een groep met liefst negentien scholieren komen. Dat is excessief voor het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Eigenlijk is een klas van twaalf, màximaal vijftien, leerlingen wenselijk.

  1. Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    Enige genderneu­tra­le nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    In het Wildlands-dierenpark in Emmen is het 11-jarige nijlpaard Hasana overleden. Omdat de dood van het dier onverwacht kwam en het park wilde weten hoe zij was gestorven, is ze overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.