Klap voor toerisme: heel Spanje en nieuwe delen Frankrijk op oranje
CORONAVIRUS / videoVanwege een opleving van het coronavirus is het advies voor reizen naar heel Spanje en nieuwe delen van Frankrijk op oranje gezet. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Naar schatting duizenden Nederlanders moeten daardoor bij thuiskomst in quarantaine.
Het ministerie adviseert mensen alleen naar deze gebieden te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.
Spanje gaat geheel op oranje, inclusief de Canarische eilanden. Voor Frankrijk gaan een aantal nieuwe regio’s op oranje: Sarthe, Hérault en Alpes-Maritimes. Ook het vorstendom Monaco kleurt straks oranje.
Wat voor gevolgen heeft dit voor u als reiziger? Klik op deze link voor vijf vragen en antwoorden over het annuleren van een reis.
De adviezen zijn aangescherpt vanwege ‘geconstateerde, verslechterde coronasituaties ter plekke'. De nieuwe adviezen gaan om middernacht in. Nieuws is dat bericht uit Nederland nauwelijks in Spanje; inmiddels raden op een paar uitzonderingen na alle landen uit de Schengenzone reizen naar Spanje (of delen van het land) af en leggen ze andere maatregelen op, zoals een quarantaine en/of een Covid-test bij terugkeer van de reizigers naar hun land.
Het ministerie heeft wat betreft Spanje aan de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) laten weten dat het aantal besmettingen in dat hele land hoog is en in alle regio’s blijft stijgen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen (testen) dat meer reizigers uit Spanje terugkeren met besmettingen.
Nederlanders
Reisorganisaties TUI en Corendon hebben op dit moment duizenden Nederlandse vakantiegangers in Spanje zitten. Zij worden geïnformeerd over de wijziging van het reisadvies. Voor TUI gaat het om bijna 4000 Nederlandse vakantiegangers en voor Corendon om bijna 1300. Reizigers die al op hun bestemming zijn, ontvangen een sms-bericht met informatie, aldus TUI. De meeste reizigers zullen komende week op hun geplande vlucht terugkeren. Voor mensen die later terugkomen, wordt apart vluchtcapaciteit ingezet, meldt de reisorganisatie.
Corendon gaat reizigers in Spanje de keuze bieden om eerder terug te keren of de vakantie af te maken en dan een reguliere retourvlucht te nemen.
Toerismecijfers
De toerisme-statistieken zijn desastreus voor het Iberisch schiereiland, de Balearen en de Canarische eilanden. Ondanks dat in juli de grenzen weer open waren en er aanvankelijk geen reisbeperkingen uit andere landen waren opgelegd, kwamen via de luchthavens vorige maand liefst 76 procent minder reizigers aan in Spanje: net geen 7 miljoen, tegen de 29,4 miljoen in dezelfde maand van vorig jaar.
De vliegvelden van de twee grote steden, Madrid en Barcelona, werden het zwaarst getroffen, met beide 83 procent minder passagiers. Op de luchthavens van populaire bestemmingen als de Costa Blanca, Costa del Sol, de Balearen en de Canarische eilanden kwamen tussen de 65 en 75 procent minder reizigers aan.
Die eilandengroepen leken aanvankelijk te ontsnappen aan de nieuwe golf besmettingen, maar vooral Mallorca kampt al meer dan een week met een forse stijging van het aantal patiënten. Dat heeft veel landen doen besluiten ook naar dat eiland (plus Ibiza en Menorca) het reizen af te raden. Veel hoteleigenaren daar zouden volgens hun belangenorganisatie al hebben besloten na half september, als de scholen in Spanje weer beginnen, hun accommodaties weer te sluiten, omdat de kosten dan hoger zullen zijn dan de baten. In Madrid en Barcelona hebben driekwart van de hotels die in maart moesten sluiten nog altijd niet hun deuren geopend.
Regionale verantwoordelijkheid
De Spaanse regering heeft sinds eind juni de verantwoordelijkheid over de controle en de maatregelen tegen de verspreiding van het virus bij de regionale overheden gelegd. Die komen de laatste dagen allemaal met verschillende nieuwe beperkingen. Zo wordt het bijna overal afgeraden of zelfs verboden om met meer dan zes of tien mensen bijeen te komen. Nachtclubs en discotheken zijn weer gesloten en in het hele land is het verplicht zowel op straat als op openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen, maar desondanks duiken vrijwel overal steeds nieuwe brandhaarden op, de laatste dagen vooral in Madrid en omgeving.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Festival ging tijd door na dodelijke steekpartij: ‘Maar de kans op paniek was klein’
-
PREMIUMvideo
Corona of niet: seks gaat in dit Franse dorp dag en nacht door
In Frankrijks beroemdste naturistendorp - ook bekend om z'n losse seksuele mores - is corona uitgebroken. Rond de honderd bezoekers zijn besmet met het virus. Logisch? ,,In de avond rollen de lichamen hier over elkaar.’’ -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Code oranje maakt weinig indruk op vriendengroep in Spaanse villa: 'In quarantaine is onmenselijk’
De vakantie van een Nederlandse vriendengroep in het Zuid-Spaanse Málaga heeft op het allerlaatste moment een bijzonder randje gekregen. Precies op de dag dat de vrienden met het vliegtuig terug willen keren naar Nederland, kondigt het ministerie van Buitenlandse Zaken voor heel Spanje code oranje af. In de riante villa, waar de Nederlanders al sinds woensdag verblijven, heerst echter totaal geen paniek. Eerder gelatenheid. ,,Ik ga mezelf echt niet tien dagen opsluiten.” -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUM
Te duur en te vaak: boeren willen niet aan jaarlijkse controle in strijd tegen stalbranden
-
-
-
Video
Startplaats Nice wordt 5 dagen voor Tourstart oranje gebied
De komende Tour de France wordt een spannende editie, niet alleen door de sportieve belangen maar ook vanwege de strijd tegen het coronavirus. In Nice, waar La Grande Boucle zaterdag van start gaat, loopt het aantal besmettingen op. Reden voor het ministerie Buitenlandse Zaken om het gebied vandaag voor Nederlanders op oranje te zetten. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.