Volledig scherm
Ook het opleidingsniveau is van invloed op het verschil in inkomen. © anp

Kinderen met een migrantenafkomst verdienen later minder

Kinderen van migrantenafkomst verdienen later minder dan kinderen van autochtone Nederlanders. Dat komt doordat mensen van migrantenafkomst minder betaald werk doen, een lager uurloon verdienen en gemiddeld een lager opleidingsniveau hebben. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in De Volkskrant.

Het besteedbaar inkomen van mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond is ongeveer een kwart minder dan dat van Nederlanders. Die inkomensverschillen zijn in de afgelopen vijftien jaar vrijwel hetzelfde gebleven. 

Hoofdoorzaak is het arbeidsinkomen: het aandeel personen met betaald werk ligt zowel bij mannen als vrouwen met een migratieachtergrond lager, stelt het CPB.

Ook het opleidingsniveau is van invloed op het verschil in inkomen. Het aantal hoogopgeleiden met een migratieachtergrond stijgt, maar die groei is ook zichtbaar onder de autochtone bevolking. Het verschil in opleidingsniveau en arbeidsinkomen neemt daardoor niet af. 

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.