Kilo's hennep gevonden in het huis van ouders van Yuri van Gelder

VIDEODe politie heeft vanmiddag 2,4 kilo gedroogde henneptoppen gevonden in het huis van de ouders van turner Yuri van Gelder in Waalwijk. De politie bevestigt alleen dat er op een adres aan de Ds. Louwe Kooymanslaan in Waalwijk hennep is gevonden. Volgens een ooggetuige die erbij was, gaat het om het adres van de ouders van de topturner.

Volledig scherm
De henneptoppen in het huis van de familie Van Gelder. © Politie

Ook uit gegevens van het Kadaster blijkt dat het adres waar de hennep is gevonden, op naam staat van de vader van de turner. De gedroogde wiet lag opgeslagen. Er was geen hennepkwekerij in de woning aanwezig. Er is niemand aangehouden. De drugs zijn in beslag genomen. In een andere woning in dezelfde straat werd een hennepkwekerij aangetroffen, zonder planten.

Volgens de politie beslist de officier van justitie over een eventuele straf. De kans dat er een straf komt, is groot. 2,4 kilo in bezit hebben is genoeg om een strafbaar feit te plegen. Een coffeeshop mag volgens de Nederlandse wet 500 gram in voorraad hebben. Onduidelijk is of de bewoners van het adres aan de Ds. Louwe Kooymanslaan thuis waren. ‘s Avonds deed de vader van Yuri wel de deur open. Het enige wat hij zei is ‘dat hij van niets wist'. 

De vondst van de hennep is pikant omdat topturner Van Gelder een drugsverleden heeft waarmee hij zijn carrière enkele keren op het spel zette. Toch wist hij keer op keer terug te keren in de sport waarin hij groot werd en de bijnaam ‘Lord of the rings’ verdiende. Yuri zelf woont niet meer bij zijn ouders, maar heeft wel een bedrijf op hun adres ingeschreven staan. Het gaat om een bedrijfje voor het organiseren van sportevenementen.

Meerdere adressen

Het adres aan de Ds. Louwe Kooymanslaan in Waalwijk was niet de enige plek waar de politie toesloeg. Aanleiding van de vondst was een ‘afwijkend stroomverbruik in de straat’, zegt de politie. De politie nam ook in verschillende andere woningen in Zeeland en West-Brabant hennep in beslag. Het gaat in het totaal om 545 hennepplanten en ongeveer 12 kilo gedroogde hennep. Ook in Terneuzen, Roosendaal, Stampersgat en Klundert trof de politie hennepplanten aan.

Volledig scherm
De politie neemt de hennep in beslag. © Iwan van Dun
Volledig scherm
De politie bij het huis in Waalwijk. © Reality Photo
  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.