Volledig scherm
PREMIUM
© Manon van der Zwaal

Khalid Kasem: Dat de islam onder vuur ligt doet mij pijn

Hij is advocaat, woordvoerder van de familie van Abdelhak Nouri, mental coach en de op een na Slimste Mens. Khalid Kasem (41) werd door de tv-quiz een bekende Nederlander. Leuk, vindt hij, maar zijn deelname diende een hoger doel. ,,Misschien is er ergens een kleine jongen met zwarte krullen die mij ziet en denkt: hé, hij lijkt op mij, dus dat kan ík ook!’’

Gerespecteerd advocaat, maatschappelijk actief, gelukkig getrouwd, vader van drie kinderen. Kortom, u bent een gewaardeerde, belastingbetalende Nederlandse modelburger. Toch wordt u vaak aangesproken op uw Marokkaanse achtergrond. Nu ook weer door mij. Irriteert u dat?
,,Nee, want ik koester die achtergrond en omarm de rijkdom ervan die mij heeft gemaakt tot wie ik ben. Ik kan en wil het ook niet wegpoetsen, ik zie het juist als kracht. Maar het zegt iets over jouw perceptie van de samenleving als je het nodig hebt mij in een hokje te stoppen. Dat is een heel beperkte manier van denken. Zelf ben ik helemaal niet dagelijks bezig met mijn Marokkaanse wortels. Het zijn altijd anderen die mij ermee confronteren.’’

 1. ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’
  PREMIUM

  ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’

  Een papieren zakje met een aanzicht van Delft, een 9 volt-batterij en een opmerkelijke handtekening. Het zijn drie sporen die de afperser achterliet in tien bombrieven. De politie hoopt dat iemand aanslaat op deze opvallende combinatie en hen zo dichter bij de dader brengt. Maar waarom gebruikte de dader juist dit? Deze afperser lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven, zeggen experts.
 2. Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  De vervolging van Syriëgangster Ilham B. uit Gouda moet worden stopgezet als het ministerie van Justitie niet kan aantonen dat het zich inspant om de vrouw terug te halen naar Nederland. Dat stelt de rechtbank Rotterdam vanmiddag. Daarmee zouden B. en tientallen andere Nederlandse jihadisten mogelijk hun straf ontlopen als ze ooit terugkomen naar Nederland, aangezien ze niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.