Volledig scherm
De afbeelding is een bewerking van een foto waarop ‘Appie’ met zijn duimen over zijn schouders naar zijn rugnummer wijst. Hij koos het nummer omdat hij voor Ajax de 34e landstitel wilde binnenhalen. © afca.nl

Kampioenshirt AFCA als eerbetoon aan Nouri veroorzaakt ophef

Een goedbedoeld maar ondoordacht initiatief van het bedrijf AFCA ter gelegenheid van de 34ste landstitel van Ajax heeft flink wat ophef veroorzaakt. Het merchandisingbedrijf lanceerde gisteren een kampioenshirt met een afbeelding van Abdelhak Nouri maar vroeg geen toestemming aan de familie van de door een hersenbeschadiging uitgeschakelde Ajacied (22).

De blunder leverde het Diemense bedrijf, dat alleen maar Ajaxkleding maakt, forse kritiek op van de F-side, de harde kern van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Die noemde het op zijn website ‘te schofterig voor woorden’ om zonder toestemming van de familie een kampioenshirt te lanceren met een afbeelding van Nouri ‘en er ook nog eens geld aan te verdienen’. 

De F-side verzocht het kledingbedrijf ‘dringend’ de verkoop van het shirt te staken en de voorraad te vernietigen. De harde supporterskern riep Ajax-supporters op het kampioenshirt niet te kopen ‘en na deze actie helemaal niks meer te kopen van AFCA.’

Euforie

De kritiek aan het adres van AFCA, dat de shirts op zijn website aanprijst met: ‘deze is voor jou Appie’, was niet aan dovemansoren gericht, blijkt. ,,Wij hebben meteen contact gezocht met advocaat Khalid Kasem (de woordvoerder van de familie van Nouri) en onze excuses aangeboden’’, zegt AFCA-zaakvoerder Luigino Jonis. Het T-shirt werd volgens hem gelanceerd in de euforie over de 34ste landstitel die Ajax zondag al officieus binnensleepte en vanavond bij De Graafschap - in de 34e speelronde van de Eredivisie - kan veiligstellen.

Jonis: ,,Het kampioenshirt is een eerbetoon aan Nouri. Van alle kanten hoor je mensen over het maken van een mooi gebaar richting Abdelhak (zie bijvoorbeeld de LinkedIn-post onderaan).  Iedereen praat erover maar wij deden het. Niet nadenkend over het vragen van toestemming aan de familie Nouri maar zonder de bedoeling om geld te verdienen over Appies rug want de opbrengst gaat naar de Nouri Foundation.’’

Quote

Wij hebben geen enkele reden te twijfelen aan de goede intenties van AFCA

Khalid Kasem, woordvoerder en advocaat familie Nouri

Waardering

De familie Nouri gaf na de excuses en toelichting van de zaakvoerder van het kledingmerk toestemming voor het gebruik van een afbeelding van Abdelhak op het kampioenshirt. ,,Wij hebben geen enkele reden te twijfelen aan de goede intenties van AFCA’’, zegt woordvoerder en advocaat Khalid Kasem. ,,De opbrengst van de shirtverkoop is niet commercieel en gaat naar datgene waar Abdelhak voor staat (sociale projecten gericht op de wisselwerking tussen valide en invalide kinderen).’’

De familie waardeert het AFCA-initiatief (en andere eerbetonen aan Abdelhak) zeer, vervolgt de woordvoerder. ,,Het kampioenschap van Ajax is ook voor de familie een belangrijk thema. Het is een speciale landstitel op een speciale speeldag, in beide gevallen de 34e net als het nummer van Abdelhak. De familie warmt zich aan alle reacties en het raakt hen enorm dat de buitenwereld nog steeds zo met hen en Abdelhak meeleeft’’, aldus Khalid Kasem.     

De kampioenshirts van AFCA - ze kosten 24,95 euro per stuk - lagen aan het begin van de middag nog bij de drukker maar de verkoop ervan verloopt voorspoedig, zegt de zaakvoerder. ,,We hebben er al zo'n 120 verkocht’’, klinkt het enthousiast.   

Abdelhak Nouri zakte in juli 2017 tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in Oostenrijk ineen op het veld. Hij liep daar ernstige en blijvende hersenschade op en zal nooit meer kunnen voetballen.