Volledig scherm
Overlast bij bushalte AZC Ter Apel © videostill

Kamer wil geen gratis bus voor overlastgevende asielzoeker

Voor asielzoekers die overlast veroorzaken moet niet een aparte, gratis busverbinding worden opgezet. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil een proef houden met een aparte busverbinding naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel, omdat een aantal asielzoekers overlast veroorzaakt in de gewone bussen. De Kamer hamerde er vorige week in een debat al op dat zo’n busverbinding niet gratis mag zijn. ,,De wereld op zijn kop’’, noemde SP’er Jasper van Dijk het idee.

Staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) zei in het debat dat ‘gratis vervoer niet voor de hand ligt’, maar dat stelde de Kamer niet gerust. Daarom stemde een meerderheid vandaag voor een expliciete oproep van Van Dijk.

 1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

  LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork. Luister hier mee

  In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.
 2. Politie klopte aan bij kerkhofmedewerker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’
  PREMIUM

  Politie klopte aan bij kerkhofme­de­wer­ker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’

  Theo Volkers kreeg eergisteren bezoek van twee politieagenten. De administrateur van het kerkhof in Maastricht moest de volledige namenlijst en de corresponderende grafnummers afstaan vanwege een mogelijke doorbraak in de zaak-Tanja Groen. „Ze zeiden dat er een illegaal lijk begraven lag. Ik vroeg hoe lang geleden. Ongeveer vijfentwintig jaar, zeiden ze. Ik vroeg ‘is het soms Tanja Groen?’ Toen zwegen ze. Ik had de indruk dat ze wel schrokken.”