Kamer erkent voor het eerst zonder reserve Armeense genocide
De Tweede Kamer gaat voor het eerst zonder omhaal de Armeense genocide erkennen. Ook zal op regeringsniveau de herdenking van de gebeurtenis komende april – en daarna elke vijf jaar - worden bijgewoond in Armenië.
Volgende week zal een Kamermeerderheid – in ieder geval bestaand uit regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – onomwonden in een motie spreken over de Armeense genocide, bevestigt indiener Joël Voordewind (ChristenUnie).
Voordewind noemt de erkenning vanuit het parlement ‘een duidelijk signaal naar nabestaanden en waarschuwing aan potentiële daders’ bij huidige kwesties. Zo steunt de hele coalitie ook een motie om de VN-Veiligheidsraad bij te staan in het benoemen van genocide door strijders van ISIS.
Massamoord
Het erkennen van wreedheden uit het verleden kan nooit gegijzeld worden door de huidige verhoudingen
De Armeense genocide is de naam voor de massamoord op anderhalf miljoen Armeniërs, die in 1915 begon onder de Ottomaanse heerschappij. De gebeurtenis is na de Holocaust de meest bestudeerde vorm van genocide. Veruit de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat er sprake was van georganiseerde volkerenmoord.
,,Hier wordt al lang in de Kamer over gesproken en het moet nu maar eens duidelijk overkomen waar ons parlement staat”, zegt D66’er Sjoerd Sjoerdsma. ,,Als diplomaat in Soedan heb ik kunnen zien hoe erg volkerenmoord is en de eerste stap naar nieuwe genocide is het ontkennen van oude genocide. Naast Rwanda en de Holocaust is de Armeense genocide de bekendste, dus moeten wij ook geen blad meer voor de mond nemen.”
Tegenmaatregelen
Meerdere landen – zoals Frankrijk - hebben inmiddels officieel erkend dat het gaat om genocide, maar de huidige Turkse regering spreekt nog altijd over de Armeense kwestie, omdat het zou gaan om een strijd waarin aan beide kanten veel slachtoffers zijn gevallen. Erkenning van genocide door het Duitse parlement leidde eerder tot tegenmaatregelen vanuit Ankara.
Toch is Sjoerdsma (D66) daar niet bang voor. ,,Om heel eerlijk te zijn, het erkennen van wreedheden uit het verleden kan nooit gegijzeld worden door hoe verhoudingen nu zijn. Het is begrijpelijk een gevoelige kwestie voor de Turken, maar we laten ons niet censureren via intimidatie of andere sancties.”
Slechte verhoudingen
De behoedzame lijn van onze regering blijft dan wel intact, maar voor de erkenning van evident historische feiten hebben wij de Turken niet nodig
De onomwonden erkenning van de volkerenmoord door het Nederlandse parlement komt op een moeizaam moment, omdat de verhoudingen tussen ons land en Turkije momenteel slecht zijn. Eerder deze maand trok Nederland nog zijn ambassadeur in Turkije officieel terug omdat gesprekken met Ankara over het slepende conflict tussen de twee landen opnieuw niks hebben opgeleverd.
VVD-Kamerlid Han ten Broeke beseft: ,,Dit helpt niet bij de al getroebleerde relatie. Maar de erkenning is in lijn met een volkenrechterlijk advies dat er nu ligt. De behoedzame lijn van onze regering blijft dan wel intact, maar voor de erkenning van evident historische feiten hebben wij de Turken niet nodig.”
Ook Ank Bijleveld voorziet problemen. ,,Ongetwijfeld zal Turkije niet zo blij zijn met wat er is gezegd", aldus de minister van Defensie vanmorgen. Maar de Duitsers hebben in het verleden volgens haar op dezelfde manier met deze kwestie te maken gehad en 'dat is in the end ook weer goed gekomen'.
Kwestie
Het kabinet spreekt om diplomatieke redenen nog altijd standaard over ‘de kwestie van de Armeense genocide’ en dat blijft dus zo, is binnen de coalitie afgesproken. Volgens het regeerakkoord erkennen wij genocides na ‘uitspraken van internationale gerechts- of strafhoven, eenduidige conclusies volgend uit wetenschappelijk onderzoek en vaststellingen door de VN’.
Ingewijden melden dat er tijdens de formatie net zo lang onderhandeld is over deze passage als over de Palestijnse kwestie. De VN stelt namelijk geen genocides uit het verleden vast, maar wél huidige volkerenmoorden. Dus hoeft het kabinet geen nieuwe brug over. De formulering helpt wél bij bijvoorbeeld de Nederlandse erkenning van genocide door ISIS.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Aangiftes na drogeren met injectienaalden: dit weten we over ‘needle spiking’
Afgelopen weken waren er meldingen van een nieuwe dreiging in het uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald, ‘needle spiking’. Er is nog veel onduidelijk over het aantal slachtoffers en met welke stoffen zij worden geïnjecteerd. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUMinterview
Kuipers roept op plannen te maken voor nieuwe golf: ‘Anders krijgen we in het najaar echt een probleem’
Nederland lijkt niet klaar voor een nieuwe coronagolf, maar minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) kaatst die bal deels terug. ‘Ik wil niet afschuiven, maar mensen moeten nagaan wat ze zelf kunnen doen’.
-
PREMIUMInterview/met video
Coronademonstraties kostten politie 44 miljoen euro, nog jarenlang minder inzet
Coronarellen, demonstraties en het handhaven van maatregelen bezorgden de politie een extreem druk jaar. Agenten maakten samen 800.000 overuren, die de politie 44 miljoen euro kostten en nog jaren ten koste gaan van de inzet. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politie, dat vandaag verschijnt. -
PREMIUM
Adres van agent die ‘ze dood moeten schoppen’ online gezet door boos duo: ‘Ik ben in het echt niet zo’
‘Die man moeten ze kk doodschoppen. Adresje online gooien? Wanneer gaan we langs met een paar mensen?’ De 22-jarige Julia V. en de 35-jarige Steve G. uit Lelystad tikten het maar zo onder een Facebook-bericht over een agent uit Swifterbant. V. – die de diender persoonlijk kende – besloot er nog een schepje bovenop te doen: ze publiceerde het woonadres de agent. „Waarom, vraag ik me nu zelf ook af.” -
PREMIUM
Poffertjesbakker voelt zich gepiepeld na 1 seconde in SBS6-programma Chateau Bijstand
HELLENDOORN - Hij keek er ontzettend naar uit. In de weken voorafgaand aan de laatste aflevering van het SBS6-programma ‘Chateau Bijstand’ kondigde Dirk Poffers op sociale media meermaals aan dat hij te zien zou zijn in de laatste uitzending. Het werd een grote deceptie voor hem.