Kabinet lijkt vast te houden aan excuses op 19 december voor slavernijverleden
met videoHet kabinet lijkt vast te houden aan 19 december om excuses te maken voor het slavernij-verleden. Dat liet premier Mark Rutte blijken na beraad met vertegenwoordigers van Caribisch Nederland en Suriname.
Hij zei na afloop: ,,Het is ontzettend ergerlijk dat er delen lekten van plannen. Dan moet iedereen reageren op snippers informatie.” Hij noemde 19 december een ‘belangrijk moment’, zonder te bevestigen dat Nederland op die datum excuses maakt. ,,We willen een succes maken van dat moment. Maar dan is het ook niet klaar. Het is pas klaar als discriminatie gestopt is.”
Rutte noemde ‘als belangrijke datum’ ook 1 juli volgend jaar, dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij verdween.
Het beraad in het Catshuis in Den Haag stond onder spanning. Zo is er ruis ontstaan over de uitgelekte plannen van de regering om op 19 december excuses aan te bieden voor de slavernij, waaraan Nederland zich ruim twee eeuwen schuldig heeft gemaakt. Sommigen vinden de excuses overhaast en ook is er verschil van mening over een passende datum hiervoor.
Rutte heeft nog steeds niet officieel bevestigd dat excuses worden aangeboden en spreekt van een kabinetsreactie op het advies van de Dialooggroep Slavernijverleden van vorig jaar. Maar eerder hebben Haagse bronnen wel bevestigd dat acht kabinetsleden op de genoemde datum excuses aan zullen bieden in Nederland, Suriname en Caribisch Nederland. Tegelijkertijd zou er 200 miljoen euro worden vrijgemaakt voor een bewustwordingsfonds en 27 miljoen euro voor een slavernijmuseum in Amsterdam. Rutte wil ook daar niets over kwijt.
Velen die zich met het slavernijverleden bezighouden, juichen excuses toe. Maar er klinkt kritiek op de manier waarop dat zou moeten gebeuren. Zo vindt onder anderen Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, dat de koning excuses moet maken vanwege zijn rol als staatshoofd. Rutte vindt dit niet gepast omdat hij vreest de vorst hiermee in het politieke debat te trekken, gezien in Nederland ook veel tegenstanders zijn van excuses.
Nederland werd vanaf 1621 een van de grootste slavenhandelaren ter wereld. In 1863 werd de slavernij afgeschaft maar toen duurde het nog tien jaar voordat de tot slaaf gemaakten vrij kwamen. In 2023 is het dan ook precies 150 jaar geleden dat er een echt eind kwam aan de slavernij binnen het Koninkrijk. Elk jaar op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing gevierd. Sommigen zouden liever zien dat Nederland volgend jaar op die dag excuses maakt.
Naast Rutte schoven ook de ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken), Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur, Wetenschap), Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en de staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) en Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn) aan. Wie precies zijn uitgenodigd, is niet bekendgemaakt omdat het een besloten overleg is. Maar naar verluidt is minister-president Gilmar Pisas van Curaçao aanwezig. Er zijn meerdere overleggen geweest tussen betrokkenen, maar nu is het voor het eerst in het Catshuis. Ook op 13 december is er nog een gesprek, maar niet bekend is of dat opnieuw in het Catshuis is.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Zó, die was echt hard’, als Per (18) gaat kijken ziet hij agenten in nood: ‘Je denkt op zo’n moment niet na’
Een keiharde klap, een politievoertuig op z’n kant en twee agenten die bevrijd willen worden. De 18-jarige Per Stevens wist niet wat hij vrijdagochtend zag, handelde instinctief en deed het enige juiste. ,,Je denkt op zo’n moment niet na en wil ze redden.” -
PREMIUM
Vondst telefoon van gedode Esmee (14) wél belangrijk: ‘Kunnen aanwijzingen voor vooropgezet moordplan op staan’
De mobiele telefoon van de eind 2021 gedode Esmee (14) uit Hazerswoude-Rijndijk kwam dinsdag letterlijk boven water. Het apparaat kan helpen bij het hoger beroep in de strafzaak, denkt topadvocaat Richard Korver. Maar het Openbaar Ministerie zegt het toestel niet nodig te hebben. -
PREMIUMboswachter vertelt
Stel je komt een wolf of zwijn tegen in het bos, wat dan? ‘Volg het dier niet en geef hem niets te eten’
Het is nog geen lente, maar de natuur maakt zich vast op voor het nieuwe seizoen. Krokussen duiken op, eekhoorns gaan op liefdesjacht. Ga het zien maar zit nergens aan, want de natuur is nog kwetsbaar, zegt boswachter Mark Kras. -
PREMIUM
Niemand mocht met boot varen, dus haalt scoutingclub er stukje af (kosten: 50.000 euro)
Ze hebben een prachtige boot, maar bijna niemand mocht er mee varen. Om achter het roer van de 41 meter lange Nieuw Hoorn te staan heb je behoorlijk wat papieren nodig. Dus bedacht een Utrechtse scoutinggroep een slimme oplossing: hak een stukje uit het schip en las de twee delen vervolgens weer aan elkaar. Het resultaat is een boot van precies 39,9 meter die nu ook door vrijwilligers kan worden bestuurd. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Schiphol haalt alweer bakzeil: toch weer maximum aan aantal reizigers
Schiphol moet in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer een maximum instellen voor het aantal reizigers dat dagelijks kan vertrekken. Dat komt omdat de afhandelbedrijven op de luchthaven nog steeds honderden mensen tekort komen. Dit in tegenstelling tot wat Schiphol twee weken geleden nog stelde: er zou na maart geen limiet meer zijn op het dagelijkse aantal reizigers. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?