Volledig scherm
© ANP

Justitie wilde kinderverkrachter re-integreren in bedrijf van vader slachtoffer

Justitie heeft grove fouten gemaakt bij de re-integratie in de maatschappij van een 71-jarige zedendelinquent uit Roermond. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wilde de 71-jarige voor zijn verplichte dagbesteding per abuis onderbrengen bij het bedrijf van de vader van één van de twee destijds minderjarige meisjes, die door de man zijn verkracht. 

Dat de man daadwerkelijk de autogarage binnenstapte, zo schrijft De Limburger, gebeurde louter niet doordat de zedendelinquent zelf nattigheid voelde. Ook plaatste de DJI de 71-jarige bij een rijstal in de regio, terwijl hij de meisjes juist via zijn paarden onder druk had gezet om misbruik te kunnen plegen.

Zowel de autogarage als de rijstal staat op een lijst met bedrijven die gedetineerden een tweede kans geven door hun een werkplek te bieden in de laatste fase van hun straf. Ze volgen dan een zogeheten penitentiair programma, waarbij ze een bepaald aantal uren dagbesteding moeten vervullen en in de weekends met verlof mogen.

Verantwoordelijk voor dat programma is de Dienst Justitiële Inrichtingen, in dit geval die in Sittard. De reclassering voert het toezicht uit. De eigenaar van de rijstal bevestigt dat de 71-jarige er kort heeft gewerkt. „Mij werd verteld dat de man graag met paarden wilde werken, maar ze zeggen nooit waarvoor iemand is veroordeeld. Toen ik daarachter kwam, heb ik hem meteen de deur uit gezet.”

‘Handig in onderhoudszaken’

De eigenaar van de autogarage heeft zwart op wit dat de DJI hem de verkrachter van zijn dochter op het dak wilde sturen. In een mail verzekert de casemanager van de gedetineerde hem dat ‘meneer voor wat betreft dure spullen en ook anderszins betrouwbaar is en erg handig in onderhoudszaken maar niet specifiek auto’s’.

Toen de zedendelinquent zijn toekomstige ‘baas’ belde voor een afspraak, viel bij de 71-jarige het kwartje. Krap twee uurtjes later kreeg de garagehouder een mailtje dat de casemanager van ‘betrokkene heeft begrepen dat hij niet bij u kan werken, ook omdat hij zelf al bezig was met een andere werkplek.’

De DJI wil vragen van De Limburger over de blunders niet beantwoorden, omdat vanwege privacy niet wordt ingegaan op individuele gevallen. Zowel het garagebedrijf als de rijstal wil na het gebeurde geen gedetineerden meer tewerkstellen.