Volledig scherm
© Videostill Dumpert

Jongen (14) die voorwerp tegen hoogspanningsmast gooide en bijna werd ‘gefrituurd’ meldt zich

De jongen die met opzet een voorwerp tegen een hoogspanningsmast gooide in het oosten van het land, heeft zich gemeld bij de politie. Hij is 14 jaar en komt uit Vriezenveen. Zijn levensgevaarlijke actie was te zien in een filmpje op Dumpert. De jongen had geluk dat hij niet door de flits na de ontlading werd geraakt. Netbeheerder Tennet wil aangifte doen tegen de ‘vernieler’.

Politie Overijssel on Twitter

De jongen van de levensgevaarlijke actie bij de #hoogspaningsmast in #Vriezenveen die rondgaat op een filmpje op sociale media heeft zichzelf inmiddels gemeld. Netbeheerder Tennet is voornemens aangifte te doen. We gaan met de jongen(s) in gesprek. ^cw

Op internet doken zondagavond beelden op waarop te zien is hoe een jongere een voorwerp tegen de bedrading van een hoogspanningsmast gooit. Het heeft een ontlading tot gevolg, waarbij de jongen geluk heeft dat hij niet door een enorme flits wordt geraakt. 

Volgens Remco Broekhuis, installatieverantwoordelijke bij Tennet, is de actie erg gevaarlijk en onbezonnen, zo zei hij eerder vandaag tegen Tubantia. Op de kabel staat 110.000 volt. Er lopen honderden ampères doorheen, waarmee vele huishoudens van stroom worden voorzien. De grappenmaker op het filmpje had dood kunnen zijn, aldus Broekhuis. „Zo’n flits zoekt de kortste weg naar de grond en had deze jongen zomaar kunnen raken.”

‘Levend gefrituurd’

Bas Kuiphuis on Twitter

Zojuist een filmpje gezien van een zeer slechte grap / mogelijke vernieling van een hoogspanningsmast in de gemeente #Tubbergen. De #politie stelt onderzoek in. Heeft u iets gezien of gehoord? ☎️0900-8844 of anoniem ☎️ 0800-7000 #politie #Tubbergen #LevensgevaarlijkeActie

Wijkagent Bas Kuiphuis uit Tubbergen plaatste het filmpje gisteravond op Twitter, in de hoop dat mensen meer konden vertellen over de personen op de beelden en de plek waar het gebeurde. Hij dacht aanvankelijk dat het incident plaats had gevonden in zijn werkgebied, maar dat bleek niet het geval. „Het incident was inderdaad niet in mijn werkgebied, maar langs de Almeloseweg tussen Almelo en Vriezenveen. Ik ben blij dat zo’n tweet direct helpt bij het achterhalen van de locatie. Dit is levensgevaarlijk. Moet je kijken hoe het naast hem inslaat, je wordt levend gefrituurd als je wordt geraakt.”

De jongen meldde zich vandaag bij de politie. Die meldt op Twitter dat zij met de jongen(s) in gesprek gaat. Netbeheerder Tennet wil aangifte doen tegen de ‘vernieler’. „Deze persoon brengt niet alleen zichzelf in groot gevaar. Ook had een groot gebied zonder stroom kunnen komen te zitten, met alle gevolgen van dien”, aldus Broekhuis eerder vandaag. 

Bekijk de beelden van het incident hieronder: 

  1. VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismanager’

    VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismana­ger’

    Premier Mark Rutte krijgt veel waardering voor de manier waarop hij met de coronacrisis omgaat. In de eerste weken van de crisis stijgt de VVD met acht zetels in de virtuele peilingen. Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) verliezen juist kiezers vanwege hun opstelling en het beleid dat zij hebben bepleit in deze crisis, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos en EenVandaag.