Volledig scherm
Een van de gebouwen van jeugdinstelling De Hoenderloo Groep in de bossen bij Hoenderloo. © Kevin Hagens

Inspectie: jeugdzorginstelling Hoenderloo zat fout met ‘stilzitmaatregel’

De Hoenderloo Groep, een jeugdzorginstelling, is over de schreef gegaan met bepaalde maatregelen tegen aan haar toevertrouwde jongeren met gedragsproblemen. Begin november kreeg de gezondheidsinspectie signalen over de ‘stilzitmaatregel’ bij leefgroepen op de locatie in Deelen. De inspectie zegt nu dat onder meer die maatregel daadwerkelijk is toegepast.

De inspectie meldt dat bij ,,een aantal groepen voor open en gesloten jeugdhulp strafmaatregelen zijn toegepast die inhielden dat jeugdigen op bepaalde momenten niet mochten bewegen, praten of niet van hun kamer af mochten komen.” Dat klopt niet alleen niet met de wet, van deze maatregel is volgens de inspectie ook nog eens niet bewezen dat deze effectief is.

In november kwam aan het licht dat sommige kinderen in de instelling als straf van hun begeleiders urenlang in totale stilte aan tafel moesten zitten in de gezamenlijke woonkamer. Ze mogen niet praten of bewegen terwijl om hen heen leeftijdgenoten genieten van hun vrije tijd. Het leidde tot de nodige ophef en een maand later antwoordde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op Kamervragen dat de Hoenderloo groep onaangekondigd bezoeken zou gaan krijgen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Verbeteringen

De inspectie verwacht nu dat medewerkers deze strafmaatregelen niet meer toepassen en dat de organisatie verbeteringen toepast, iets waar zij ook al mee is begonnen. Er is verbetering nodig van het leefklimaat, de deskundigheid van medewerkers en bij het benutten van informatie. Verdere plannen van de instelling daarvoor zien er al goed uit, vindt de inspectie.