In midden- en kleinbedrijf nog te vaak geen vertrouwenspersoon
Bedrijven doen te weinig om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aan te pakken. Met name binnen het midden- en kleinbedrijf zijn er nog veel bedrijven zonder vertrouwenspersoon.
De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) denkt dat door alle aandacht voor schandalen iets meer bedrijven een vertrouwenspersoon hebben gekregen, maar een enorme toename blijft uit, zegt LVV-voorzitter Inge te Brake.
,,Dat is op veel plekken nog niet gebeurd”, stelt ook Mariette Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.
Hamer baseert zich op een onderzoek van vakbond CNV waarin 71 procent van de werkenden aangaf dat hun werkgever geen beleid voert tegen (seksuele) intimidatie. Ze is dan ook blij met de initiatiefwet van GroenLinks om bedrijven te verplichten een vertrouwenspersoon aan te stellen. Vandaag wordt hierover gedebatteerd in de Tweede Kamer.
Het is nu een jaar na de onthullingen over machtsmisbruik van Marc Overmars bij Ajax en eerder bij The Voice. Volgens een onderzoek uit 2020 en dus nog vóór het Voice-schandaal had destijds de helft van de bedrijven geen vertrouwenspersoon.
LVV-voorzitter Te Brake heeft geen harde cijfers, maar ze ziet wel dat de rijksoverheid en banken ‘goed bezig’ zijn. Ook in het onderwijs en de zorg worden volgens haar stappen gezet. Over het bedrijfsleven maakt ze zich zorgen. ,,Dat blijft echt achter. Dan bedoel ik niet zozeer de grote spelers maar wel het midden- en kleinbedrijf.”
Er zijn nog altijd werkgevers die geen aandacht schenken aan dit onderwerp, omdat ze het niet belangrijk vinden
Als het gaat om de aanstelling van vertrouwenspersonen wordt dat beeld bevestigd door cijfers uit 2020: destijds had twee derde van de kleinere bedrijven (tot 9 mensen) geen vertrouwenspersoon en 30 procent van de middelgrote bedrijven (tot 50 medewerkers). Grotere bedrijven (vanaf 50 werknemers) scoorden beter: slechts 6 à 7 procent beschikte niet over een vertrouwenspersoon.
Te Brake: ,,Er zijn nog altijd werkgevers die geen aandacht schenken aan dit onderwerp, omdat ze het niet belangrijk vinden. Zij vinden harde cijfers belangrijker. En als werknemers er last van hebben, dan moeten ze maar vertrekken, zo is de houding.”
Sneller naar vertrouwenspersoon
Door de schandalen over grensoverschrijdend gedrag durven medewerkers sneller naar een vertrouwenspersoon te stappen. Gimd, aanbieder van externe vertrouwenspersonen, zag vorig jaar een explosieve stijging van 82 procent van werknemers die gebruik maakten van een externe vertrouwenspersoon ten opzichte van het jaar ervoor.
Medewerkers zien misstanden binnen hun eigen bedrijf gebeuren en vinden dat dit aan de kaak gesteld moet worden, verklaart Rita Wielemaker, specialist sociale veiligheid en integriteit van Gimd, de stijging. In een recente peiling van Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen gaf ruim de helft van de ondervraagde vertrouwenspersonen al aan dat het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag is toegenomen, soms zelfs verdubbeld.
Bedrijven hebben lang genoeg de tijd gehad om hier zelf iets mee te doen. Als ze niet willen, dan is het tijd om ze te dwingen
Volgens de experts laten cijfers zien hoe belangrijk het is dat medewerkers bij iemand terechtkunnen. Werkgevers zijn daarbij aan zet, zeggen regeringscommissaris Mariëtte Hamer en voorzitter Te Brake. Ze wijzen ook op arbowetgeving die stelt dat werkgevers de veiligheid van werknemers voorop moeten stellen. Te Brake: ,,Die wet is al uit 1986. Bedrijven hebben lang genoeg de tijd gehad om hier zelf iets mee te doen. Als ze niet willen, dan is het tijd om ze te dwingen.”
Wetgeving over vertrouwenspersonen
Zo vindt ook GroenLinks, die een initiatiefwet heeft ingediend die bedrijven verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Hierover wordt vandaag in de Tweede Kamer gedebatteerd. Of de wet er gaat komen, is de vraag. Er is sympathie voor het voorstel, maar CDA, D66 en SGP uitten in de aanloop naar het debat hun zorgen of een plicht niet een te grote belasting voor kleinere bedrijven is. De VVD liet al eerder doorschemeren het voorstel overbodig te vinden, omdat veel bedrijven al een soort verplichting zouden voelen om een vertrouwenspersoon aan te stellen.
Het is belangrijk dat iedereen terecht kan bij een vertrouwenspersoon en het is goed dat dit wettelijk geregeld wordt
MKB-Nederland is wel voorstander van de wet. Woordvoerder Mieke Ripken: ,,Het is belangrijk dat iedereen terecht kan bij een vertrouwenspersoon en het is goed dat dit wettelijk geregeld wordt. Het is ook belangrijk dat werkgevers straks de keuze hebben dit intern of extern te organiseren. Dat laatste is vooral voor kleinere bedrijven een uitkomst, want je kunt je voorstellen dat een interne vertrouwenspersoon nogal ingewikkeld ligt als je slechts vier mensen in dienst hebt.”
Volgens de woordvoerder is er bij het mkb wel degelijk meer aandacht voor het onderwerp gekomen. ,,Uiteraard wil geen enkele werkgever ongewenst gedrag in zijn bedrijf. Als je geen vertrouwenspersoon hebt, wil dat overigens nog niet zeggen dat je geen oog voor grensoverschrijdend gedrag hebt. Juist in een kleiner bedrijf valt bepaald gedrag misschien sneller op en kun je dat eerder bespreekbaar maken.”
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijf grootste steden willen meer geld van minister De Jonge, vrezen na wooncrisis ook voor bouwcrisis
De vijf grootste steden willen dat het Rijk de portemonnee trekt om te voorkomen dat de woningbouw stilvalt. Gevreesd wordt dat er naast een wooncrisis ook een bouwcrisis uitbreekt. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Gemeente grijpt in bij fastfoodrestaurants: appel en water op het menu, maar wie koopt dat?
Een appel, gegrilde kip en water in plaats van cola. De menukaart van vijf fastfoodzaken in Rotterdam is op verzoek van het stadsbestuur tijdelijk groener, gezonder en duurzamer. Daar zit niet iedereen op te wachten. ,,Dit is betutteling.”Rotterdam -
PREMIUM
Vier weken cel voor activist Johan R. voor geweld tegen agenten: ‘Ben Barbertje die moet hangen’
Shovelchauffeur Johan R. (60) is al eens ‘door grote criminelen ontvoerd’ en kreeg toen zelfs ‘een 9 mm tegen zijn hoofd’. Het is volgens hem de verklaring voor zijn heftige verzet tegen de politie toen hij tijdens een boerendemonstratie in Den Haag werd aangehouden. Daarvoor is hij vanmiddag veroordeeld tot vier weken cel.Den Haag -
PREMIUMAngela Kijkt TV
Toen Renée (19) zwanger bleek van haar getrouwde baas was zíj degene die gestraft werd
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Nederlandse spermadonor verwekte wereldwijd honderden kinderen, moeder sleept hem voor rechter
Een 41-jarige man uit Den Haag die wereldwijd honderden kinderen verwekte, moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Een moeder heeft samen met Stichting Donorkind een kort geding tegen de zaaddonor aangespannen. Ze willen dat de rechter hem verbiedt nog langer te doneren en dat het sperma dat nog bij banken ligt, wordt vernietigd.Den Haag