Volledig scherm
PREMIUM
© Arie Kievit

In de huid van Duitse soldaten: 'Dit had dertig jaar geleden niet gekund’

75 jaar na D-day mag een groep Nederlanders in Normandië opdraven om Duitse soldaten na te spelen. Waarom zou je dat willen? Wie zitten er in de re-enactmentgroep? Hoe houden ze neonazi’s buiten de deur? ,,We gaan niet voor een tentje zitten barbecueën en bier drinken, het is serieus.’’

‘Achtung. Antreten! Rechts-um in gleichschritt marsch!” Gruppenführer en onderofficier Sjoerd dicteert, zijn zes soldaten gehoorzamen meteen, lopen netjes twee aan twee richting de plek waar de kok bloedworst snijdt en brood en reuzel serveert. Een grote pot uiensoep pruttelt op het vuur, geweren hangen over de schouders, ‘Gott mit uns’ staat er rond de Duitse adelaar op het koppel van de riem van de mannen. Het zou een alledaags tafereel op een doorsnee dag in 1942 kunnen zijn, bij fort De Hel in Willemstad.

Maar het is een zaterdagmiddag in mei 2019. Bij een van de verdedigingsforten van het Hollandsch Diep zien dagjesmensen, gezinnen met kinderen en geschiedenisliefhebbers hoe de re-enactmentgroep Der Windhund, bijnaam van de 116de Duitse Pantserdivisie, het leven van de soldaat van de Wehrmacht uitbeeldt.

  1. Podiumbranche: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamenleving blijft
    PREMIUM

    Podiumbran­che: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamen­le­ving blijft

    Het bezoeken van concerten en festivals is in een samenleving waarin we 1,5 meter afstand moeten houden vrijwel onmogelijk. De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) doet om die reden een oproep aan het kabinet om voorlopig alle shows tot nader orde te verbieden. ,,Geef popzalen en festivalorganisaties duidelijkheid zodat ze weer verder kunnen, anders betekent dit voor hen het einde”, meldt directeur Berend Schans aan deze nieuwssite.