In ‘coronajaar’ 2020 bleef het aantal moorden gelijk, maar de criminele liquidaties nemen wel snel af
Corona heeft dit jaar op zo'n beetje alles invloed gehad, maar het aantal gevallen van moord- en doodslag is dit jaar nagenoeg hetzelfde als in 2019: 111 zaken met 115 slachtoffers is de stand van zaken nu. Wel opvallend: er zijn dit jaar zeer weinig liquidaties in het criminele milieu geweest.
Dat blijkt uit de cijfers van Moordatlas.nl van Eric Slot, de Amsterdammer die al sinds jaar en dag alle gevallen van moord- en doodslag registreert. Niet in elk zaak is al honderd procent zeker dat het om moord of doodslag gaat, maar het aantal zal hoe dan ook weinig afwijken van 2019, 2018 en 2016. Alleen 2017 liet een opmerkelijke piek zien van 153 moorden, maar een duidelijke reden is daar niet voor.
Met 114 slachtoffers wijkt 2020 niet af van andere jaren. Wel zijn er een aantal opvallende zaken: er zijn dit jaar ‘slechts’ 8 liquidaties geweest. Corona lijkt daar echter geen invloed op te hebben uitgeoefend. De oorzaak daarvoor ligt veel meer in het oppakken van enkele zware criminelen, onder wie staatsvijand nummer één Ridouan Taghi, en het kraken van de criminele chatdienst Encrochat, waardoor veel zaken konden worden opgelost en aanslagen konden worden voorkomen.
Met alle hele en halve, wel en niet intelligente lockdowns die ons aan huis kluisterden in 2020, zou je misschien verwachten dat er binnen gezinnen meer ruzies en drama's waren te betreuren. Dat leidde in elk geval niet tot meer partnerdodingen: dit jaar waren dat er volgens Moordatlas.nl tot nu toe 30, iets meer dan in 2019 maar iets minder dan in 2018.
Amsterdam
Opvallend is ook het lage aantal gevallen van moord- en doodslag in Amsterdam: 11. Volgens Eric Slot het laagste aantal van deze eeuw. Ook hier valt het geringe aantal liquidaties in het criminele circuit weer op: 2. Vele jaren achter elkaar was het gemiddeld aantal liquidaties in alleen Amsterdam al 9, nu zijn het er 8 in het hele land.
In twee zaken werden meerdere mensen gedood. De opvallendste zaak is het drama in Etten-Leur op 27 maart, toen Onur K. zijn moeder, zijn vrouw en hun twee kinderen ombracht. K. diende de slachtoffers slaapmiddelen toe en wurgde ze daarna. Hij heeft nog amper wat verklaard over deze vreselijke zaak. De rechtszaak moet nog plaatsvinden. Het gezin had schulden en was nadat K. zijn baan had verloren bij moeder ingetrokken.
Opvallend is verder dat in verreweg de meeste zaken de dader of een verdachte is aangehouden, namelijk in 100 van de 110 gevallen.
Begin dit jaar werd bekend dat politie en justitie erin waren geslaagd de populaire versleutelde chatdienst Encrochat te kraken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gaat Onur K., verdacht van viervoudige familiemoord Etten-Leur, vertellen wat er in de woning is gebeurd?
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMColumn
Ik blijf denken aan de dochters van Kaag
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de dochters van Kaag. -
Bendes en daklozen roven Den Haag CS leeg: ‘Staan ‘s morgens al in groepjes met alcohol’
Diefstallen, agressie en vervuiling. Groepen daklozen en georganiseerde bendes, veelal uit Oost-Europa, houden station Den Haag Centraal in de greep. De overlast is inmiddels ‘onbeheersbaar geworden’, melden ProRail en de NS. Ondernemers noemen het een dagelijks ‘kat-en-muis-spel’: ,,Als we even niet opletten, is onze hele top 10 aan boeken weg.”Den Haag -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Jan en Tineke voelen zich onveilig in hun eigen huis: ‘Dak van de buren te zwaar voor onze muur’
Zwolle -
-
-
PREMIUM
20.000 euro boete dreigt voor Bruno (74) en Marianne (73): hun volkstuintje is een puinhoop
Een boete van 20.000 euro hangt als een donderwolk boven Bruno (74) en Marianne Tidu (73). De twee moeten hun volkstuintje opruimen vanwege de ‘uitstraling’. Het is er een puinhoop, betoogde de gemeente Enschede bij de Raad van State. Het raakt de Tidu’s hard. „We doen niks verkeerd.”Enschede -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.