Volledig scherm
Daniël Buter © privearchief

In Amsterdam geboren Daniël (19) dreigt uitgezet te worden, Halsema bekijkt zaak

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft contact met de staatssecretaris en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over de Amsterdamse Daniël Buter die mogelijk wordt uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. Ze zei op vragen van GroenLinks in de gemeenteraad dat ze gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om de uitzetting te voorkomen.

Diverse media berichtten over de 19-jarige Buter, die in de problemen kwam toen hij een aanvraag deed bij de gemeente voor een paspoort en bleek dat hij niet de Nederlandse nationaliteit had. De gemeente deed hiervan melding bij de IND, schrijft Het Parool. Toen Buter niet kwam opdagen bij een afspraak met deze dienst, is hij opgepakt en vastgezet. Volgens de krant heeft Buter, geboren en getogen in Amsterdam, geen enkele binding met het land waar zijn ouders vandaan komen.

Halsema zei ‘met afschuw‘ te hebben gelezen over de zaak. ,,Ik ben het ermee eens dat hij niet thuishoort in detentie. Het is een Amsterdamse jongen die zou moeten studeren.”

  1. Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen.’