Volledig scherm
© Thinkstock

Hygiëne 200 winkels niet op orde, bekijk hier de 7 West-Brabantse winkels

In West-Brabant hadden zeven winkels tussen 2013 en 2016 hun hygiëne niet op orde. In heel Nederland waren er 200 supermarkten, bakkers, slagers en toko's onder verscherpt toezicht gesteld of hebben boetes gekregen vanwege slechte hygiëne en voedselveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de lijst met winkels heeft opgevraagd. 

Inspecteurs troffen naast ongedierte en hun uitwerpselen onder meer bederfelijke en mogelijk met 'poepbacterie' E-coli en salmonella besmette producten aan. In één winkel lagen bijvoorbeeld karkassen en uitwerpselen van ratten. Een andere zaak verkocht nootjes die waren doordrenkt met urine van ratten. 

Naast veel kleine ondernemingen gaat het ook om filialen van grote ketens als Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat, Aldi, Dekamarkt, Plus, Vomar, Dirk en Deen. Bij een grote winkelier werd meerdere keren geconstateerd dat er eet- en drinkwaren werden verkocht na de uiterste consumptiedatum. Ook zouden bederfelijke waren niet goed gekoeld worden.

Volgens RTL Nieuws waren dit soort inspectieresultaten voor consumenten tot nu toe geheim. Zo kunnen klanten niet weten of de winkel die zij bezoeken voldoet aan alle eisen.

West-Brabantse winkels

Volledig scherm
Bij deze West-Brabantse winkels was de hygiëne niet op orde. © RTL Nieuws

Bij deze West-Brabantse winkels was de hygiëne tussen 2013 en 2016 niet op orde. Sommige bedrijven hebben het na een waarschuwing weer hersteld, andere zijn inmiddels gesloten. De informatie is gebaseerd op dossiers die uiterlijk lopen tot augustus 2016. Het kan zo zijn dat de situatie inmiddels veranderd is. Bekijk alle resultaten hier in de rapporten van de NVWA. 

Bakkerij Oosterhout (Sinds juni 2014 weer in orde)
Bakkerij Nieuw Andalucia in Breda
Vis in Breda (Inmiddels gesloten)
Büsra Supermarkt in Breda (Inmiddels gesloten)
'T Lekker Plekske & Joost Kookt! in Roosendaal (Inmiddels gesloten)
Dost Asya Bakkerij in Roosendaal (Sinds maart 2016 weer in orde)
Bakkerij Marakech in Bergen op Zoom 

  1. Het gaat goed met de getraumatiseerde tijgers uit Syrië

    Het gaat goed met de ge­trau­ma­ti­seer­de tijgers uit Syrië

    De twee tijgers die uit de Syrische stad Aleppo zijn gered, doen het erg goed in de opvang. Soltan en Sayida kwamen maandagavond aan in het FELIDA Big Cat Centre in het Friese Nijeberkoop. De tijgers zaten zes jaar lang in de verlaten Magic World Zoo in Aleppo en kregen daar te maken met bombardementen, honger en geweld. In het opvangcentrum worden ze verzorgd en medisch behandeld, om zo hun angsten en trauma's weg te nemen. 
  2. Utrechtse fotografe vlucht voor bosbranden in Portugal

    Utrechtse fotografe vlucht voor bosbranden in Portugal

    Anna van Kooij wilde foto's maken van zwartgeblakerde bomen, maar haar reis naar Portugal verliep iets anders. De Utrechtse fotograaf heeft een fascinatie voor lege, trieste gebieden. Haar route ging onder andere van Góis naar Luso en Freixo. De reis verliep anders dan gepland. Voor ze het wist, stond ze midden in het brandende gebied. In haar huurauto reed ze zichzelf letterlijk naar het licht. Het hotel dat ze geboekt had in Laborins bleek de volgende dag volledig afgebrand.