Volledig scherm
© afp

Huwelijk tussen vrouwen eindigt vaakst in scheiding

Huwelijken tussen twee vrouwen eindigen vaker in een scheiding dan een huwelijk tussen een man en een vrouw of een huwelijk tussen twee mannen. De specifieke discriminatie van lesbiennes kan een reden zijn dat de huwelijken vaker stranden, zegt Tanja Ineke, voorzitter van het COC.

Quote

Gebrek aan acceptatie onder meer te zien in opmerkingen van mannen en jongens, zoals: ,,Als je een keer een goede beurt krijgt, gaan je gevoelens voor vrouwen wel over.'' Of: ,,Mag ik misschien met jullie meedoen?''

Van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen was tien jaar later ruim 30 procent geëindigd in een echtscheiding. Bij man en vrouw was dit in 18 procent van de gevallen zo en bij de huwelijken tussen twee mannen 15 procent, zo meldt het CBS woensdag.

Ineke, voorzitter van het COC, de belangenvereniging van homoseksuelen, zegt dat het gebrek aan acceptatie onder meer te zien is in opmerkingen van mannen en jongens, zoals: ,,Als je een keer een goede beurt krijgt, gaan je gevoelens voor vrouwen wel over.'' Of: ,,Mag ik misschien met jullie meedoen?''.

Het verschil in (gedrags)kenmerken tussen man en vrouw noemt Ineke ook als reden voor de relatief vele scheidingen tussen lesbische stellen. ,,In heterohuwelijken neemt de vrouw vaker het initiatief tot scheiding'', zegt ze. ,,Bijna een op de vijf vrouwen voelt zich aangetrokken tot andere vrouwen. Er zijn voor vrouwen simpelweg meer potentiële partners om mee in het huwelijksbootje te stappen.''

Homohuwelijk
Het is 1 april (komende vrijdag) vijftien jaar geleden dat in Nederland het eerste homohuwelijk werd gesloten. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen.

Vrouwen trouwden sinds de invoering van het homohuwelijk in 2001 vaker met een partner van gelijk geslacht dan mannen, aldus het CBS. De eerste twee jaar was dat nog niet het geval. Maar vanaf 2003 trouwden elk jaar meer vrouwen met elkaar dan twee mannen. In 2015 werden in Nederland 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen.

Nu steeds meer paren van hetzelfde geslacht getrouwd zijn, neemt ook het aantal echtscheidingen toe. Sinds 2011 strandden jaarlijks meer dan tweehonderd huwelijken tussen twee vrouwen en ruim honderd huwelijken tussen twee mannen.

Groter leeftijdsverschil
Het CBS berekende verder dat huwelijken vaker eindigen in een echtscheiding als mensen voor hun twintigste of tussen hun veertigste en vijftigste trouwen. De kans op scheiding is ook groter bij een groter leeftijdsverschil tussen de partners. Maar ook als rekening wordt gehouden met de leeftijd en de leeftijdsverschillen, blijkt de kans op echtscheiding bij een vrouwenhuwelijk groter dan bij een mannenhuwelijk en een heterohuwelijk.