Volledig scherm
Marion Oosterbeek (links), moeder van slachtoffer Sabrina Oostebeek, bij de rechtbank voorafgaand aan de behandeling van de zaak tegen Sjonny W.. W. wordt ervan verdacht drie vrouwen te hebben vermoord. © ANP

Huisschilder Sjonny W. blijft moord drie verslaafde vrouwen ontkennen

Onder grote belangstelling van nabestaanden behandelde de rechtbank in de hoofdstad vanmorgen voor de eerste keer de strafzaak tegen de Amsterdamse huisschilder Sjonny W. (46). Hij zou de verslaafde vrouwen Sabrina Oosterbeek (30), Mirela Mos (30) en Monique Roossien (26) hebben omgebracht.

Volledig scherm
Sjonny W. © .

Met alle drie de vrouwen had hij seks, waarna ze niet meer in leven zijn gezien. Roossien (2003) en Mos (2004) zijn respectievelijk zwaar verminkt en in stukken gesneden gevonden, Oosterbeek is nog altijd vermist. ,,Ik heb het niet gedaan”, zei de in stemmig zwart geklede W. hoofdschuddend nadat hem de aanklacht nogmaals was voorgehouden.

Voorzitter Eli Gabel begon met de behandeling van de zaak van de sinds maart 2017 vermiste Sabrina Oosterbeek. ,,We hebben afgesproken dat ze naar mij toe zou komen”, haalde W. de avond terug. ,,We zouden wat gaan roken en ik noem het dan maar rommelen met elkaar. Daarna is ze weggegaan.”

Rechter Gabel: ,,Met roken bedoelt u cocaïne roken en met rommelen bedoelt u seks?” W.: ,,Ja.” Hij gaf Oosterbeek wat geld. ,,Zij rookte op mijn kosten en ze kreeg daarna wat mee van me.”

Zoals die avond was het eerder vaak gegaan. Roken. Seks. Televisiekijken. W.: ,,Niet echt een apart verhaal. Voor mij gaat het eigenlijk altijd zo. Ik weet niet meer of we meteen zijn gaan roken of eerst zijn gaan friemelen.”

Crimineel dingetje

Nadat Oosterbeek was vertrokken ‘moest’ W. in de loop van de ochtend ‘wat geld afgeven, ergens, voor een crimineel dingetje’. Hij wil daar niet over uitweiden.

Vervolgens zette hij Oosterbeeks fiets, die hij van haar zegt te hebben gekocht ‘voor 15 á 20 euro’, verderop in Amsterdam-Zuidoost, zonder slot. Hij nam de bus terug naar zijn huis. ,,Ik was moe.”

Voor W. was het geen bijzondere avond, zegt hij, maar voor Oosterbeek kennelijk wel, hield rechter Gabel hem voor (want ze is nooit meer gezien). ,,Het komt misschien een beetje onduidelijk over, maar het was een avond zoals vele en ik kan daar geen rond, kloppend verhaal van vertellen. Ik heb het dossier vier, vijf keer gelezen en mijn geheugen en het dossier zijn wat door elkaar gaan lopen.”

De eerste procesdag zal verdergaan met de behandeling van het omvangrijke strafdossier en het verhoren van twee getuigen-deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Morgen maken verscheidene nabestaanden gebruik van hun spreekrecht en houden de aanklagers hun requisitoir, met de strafeis tot besluit. Daarna volgt het pleidooi, waarna de donderdag wordt besloten met het laatste woord van de verdachte.

Wanneer de rechtbank uitspraak zal doen, is nog niet bekend.

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”
  2. OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken’

    OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel en uienhandel vatbaar voor witwasprak­tij­ken’

    De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Dat concludeert het Openbaar Ministerie naar aanleiding van invallen bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse agri-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld, aldus het OM.