Volledig scherm
Jan V. (62) en Jolanda H. © rtv drenthe

'Hotelpiraten eisen 2500 euro schadevergoeding van hotel'

De inmiddels bekende hotelpiraten Jan V. en en Jolanda H. hebben een ziekelijke neiging om mensen op te lichten. Daarvoor zijn ze eerder in behandeling geweest. Dat zegt een vriend van het stel. Het duo eist volgens de vriend nu een schadevergoeding van 2500 euro omdat een hoteleigenaar ze zonder balkje op Facebook heeft gezet.

Het duo zou verantwoordelijk zijn voor de oplichting van diverse horecazaken, onder meer in Drenthe en Groningen. Al jaren slapen, eten en drinken ze overal zonder ooit af te rekenen. Donderdag liepen ze een politiebureau in Assen binnen om zichzelf aan te geven. 

Behandeling

Volgens een vriend van het stel, Henk Sanders, heeft het duo jaren geleden al een behandeling gehad. ,,Ze hebben de drang om te eten of te overnachten en niet te betalen. Dat is een oplichtingsdrang die ze hebben en dat hebben ze al jaren. Daar zijn ze in 2009 ook voor in behandeling geweest bij een psycholoog. Dat is duidelijk niet gelukt. Wij zijn bang dat de rechter nu tbs op zal leggen omdat ze een psychische stoornis hebben.''

Opvallend genoeg is er rationeel gezien helemaal geen aanleiding voor het stel om in hotels te slapen. ,,Ze hebben gewoon een huis en wonen in Assen'', aldus Sanders. 

Het stel eist nu een schadevergoeding van 2500 euro van de eigenaar van een hotel in Tubbergen. Die had een foto van het duo herkenbaar op Facebook gezet. Hij heeft ze volgens Sanders 'aan de schandpaal genageld'.  

De eigenaar van het restaurant zit met een openstaande rekening van bijna duizend euro.

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”
  2. OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken’

    OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel en uienhandel vatbaar voor witwasprak­tij­ken’

    De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Dat concludeert het Openbaar Ministerie naar aanleiding van invallen bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse agri-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld, aldus het OM.