Horeca weer in gesprek met overheid, kort geding coronaregels aangehouden
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat weer om tafel met de overheid om te praten over de coronamaatregelen in de horeca. Het kort geding tegen de staat, met versoepeling van de regels als inzet, is aangehouden tot augustus.
De partijen gaan mede op aandringen van de rechter, toch weer in gesprek. Daarin kan het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden tot anderen in ieder geval niet ter discussie staan, zei de advocaat namens de Staat. Het water staat de horecabranche evenwel aan de lippen. ,,De horecabranche valt gewoon om’’, betoogde de advocaat van KHN vanmiddag tijdens de zitting.
De belangenvereniging schortte afgelopen weekend per direct alle besprekingen op, uit woede over de houding van het kabinet. Die zou geen oor hebben voor het verzoek de 1,5 meterbeperkingen op terrassen van tafel te vegen.
KHN maakte vorige week bekend naar de rechter te stappen om versoepelingen op het beleid af te dwingen, in het bijzonder van het aantal mensen dat binnen 1,5 meter van elkaar aan een tafel mag zitten. Daarnaast acht de belangenclub het überhaupt overbodig om de 1.5 metermaatregel op terrassen te houden. Gewezen wordt op onderzoek waaruit blijkt dat het besmettingsrisico in de buitenlucht beperkt is. Ook vroeg de branche de overheid om extra financiële steun.
Criteria
Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de staat niet alleen onrechtmatig tegenover horecaondernemers, maar ook in strijd met grondrechten, meent de KHN. De versoepelingen moeten volgens hen per direct ingaan. Ook moet de staat objectieve criteria opstellen, zodat duidelijk is wanneer verdere versoepeling is toegestaan.
Daarnaast is er volgens de brancheorganisatie sprake van willekeur. Er zou geen heldere onderbouwing vanuit de overheid zijn waarom de regels in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, personenvervoer en de sport wel zijn versoepeld, maar in de horeca niet.
Maar volgens de Nederlandse overheid is het coronavirus nog steeds gevaarlijk en is er dus geen reden om de regels voor de horeca te versoepelen. ,,Het handhaven van de 1,5 meter afstand blijft cruciaal, ook in de horeca. We zien nu al hoe moeilijk dat is’’, aldus de advocaat namens de Staat.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) reageerde verbaasd op het kort geding. ,,Het kabinet heeft altijd aangegeven te willen overleggen met alle branches, ook met KHN”, aldus de bewindsman vorige week.
Strenge controles
Zwolle, Deventer en negen andere gemeenten in de regio zullen dit weekend streng controleren of bezoekers van restaurants en cafés zich aan de coronamaatregelen houden. Op terrassen en binnen is het soms te druk en het werkt vaak niet om mensen daarop aan te spreken.
,,We kunnen in deze fase niet volstaan met een waarschuwing wanneer we zien dat de regels niet langer in acht genomen worden”, aldus Rob Bats, burgemeester van Steenwijkerland en waarnemend voorzitter van de veiligheidsregio. Hij voegt eraan toe: ,,We zijn weliswaar klaar met het coronavirus, maar het virus is nog niet klaar met ons. Laat dit een wake-upcall zijn.’’
In Hillegom zijn tientallen nieuwe coronagevallen te herleiden naar een café. Ook in Goes zouden feestjes de bron van een plaatselijke uitbraak zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Een kijkje bij de klachtenlijn LAKS: van luidruchtige grasmaaier tot fout in havo-examen Duits
De eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is er al decennialang voor leerlingen die iets te klagen hebben over de gang van zaken op of rond hun examen. En soms moeten ze ook gewoon even hun ei kwijt in deze spannende periode. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
FNV wil 150 miljoen euro voor mensen met langdurige Covid
Het kabinet zou 150 miljoen euro opzij moeten zetten voor mensen die in de zorg en het onderwijs werken en last hebben van langdurige Covid. -
PREMIUM
Agente stelt door politiechef verkracht te zijn: ‘Dit zijn ernstige beschuldigingen’
Een agente uit Arnhem heeft bij justitie aangifte gedaan van verkrachting door haar chef. De politiechef zou de politievrouw thuis in haar woning hebben verkracht. Althans dat heeft ze verklaard. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de aangifte. -
PREMIUMRechtszaak
Cevat werd 25 keer beschoten toen hij z'n hond uitliet: hij overleed ter plekke
Het is zo’n verhaal dat ook het script voor een aflevering van Flikken Rotterdam zou kunnen zijn. Rotterdammer Cevat Bozdag (58) wordt in de avondschemer tijdens een rondje met de hond voor de ogen van zijn vrouw geliquideerd. Met een kalasjnikov worden maar liefst 25 kogels op haar man afgevuurd. Twee jaar later staan de twee verdachten terecht. Ze doen er het zwijgen toe.
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Brandbrief GGD-topman: tekort aan forensische artsen wordt kritiek
De forensische geneeskunde, die onder meer maakt dat politie en justitie een oordeel kunnen vellen over letsels en doodsoorzaken, komt steeds meer in het gedrang door een tekort aan gespecialiseerde artsen. Dat schrijft GGD-voorzitter André Rouvoet aan het kabinet. Er is nu een kritische grens bereikt, meldt hij namens 25 directeuren.