Toeristen op de fiets over de Kinderdijk, afgelopen paasweekend.
Volledig scherm
Toeristen op de fiets over de Kinderdijk, afgelopen paasweekend. © EPA

Horeca Nederland: Stop met het verhogen van de toeristenbelasting

‘Verhoog niet langer de toeristenbelasting, maar investeer in vrijheid.’ Met deze oproep in een brief aan Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) start de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vandaag een campagne waarin de gemeenten worden opgeroepen hun beleid te wijzigen.

In de brief pleit de KHN er ook voor dat de toeristische sector beter wordt betrokken bij de bepaling van de hoogte van de toeristenbelastingen en de bestedingen hiervan. ,,Dat er in sommige gemeenten een toeristenbelasting nodig is dat snappen we. Samen investeren wij in aantrekkelijke dorpen en steden met goede voorzieningen’', stelt KHN-directeur Dirk Beljaarts. ,,Maar laten we de toeristenbelasting redelijk houden en voorkomen dat het een belasting op gastvrijheid wordt.’'

Steeds meer gemeenten (83 procent) innen toeristenbelasting. Deze belasting wordt geïnd bij bedrijven die overnachting aanbieden. De opbrengst van gemeenten uit deze belasting verdubbelde volgens de KHN van 131 miljoen euro in 2009 naar 294 miljoen euro dit jaar. Het gemiddelde tarief per overnachting steeg van 1,54 euro naar 2,70 euro. Deze verhogingen worden volgens de KHN vaak gebruikt om de kas van de gemeente te spekken. Beljaarts vreest dat hiermee de gastvrijheid en aantrekkelijkheid van dorpen en steden in het geding komen.