Hooikoortspatiënten opgepast: het bijvoetpollenseizoen gaat van start
Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: het bijvoetpollenseizoen gaat weer van start. Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei, melden Jaco van Wezel (Weeronline) en Arnold van Vliet (Wageningen University). De pollen kunnen flinke klachten veroorzaken.
De bijvoetplanten staan er momenteel goed bij. Ze hebben namelijk geen last gehad van de droogte, maar tegelijkertijd wel geprofiteerd van het warme voorjaar en de zeer warme maand juni. In die maand viel er ook nog genoeg regen, waardoor de planten goed konden groeien. Ook de komende weken gaan ze flink groeien.
De bijvoetpollenconcentratie zal volgens de Pollenplanner van Wageningen University de komende dagen op gaan lopen. De piekperiode start vanaf komend weekend en houdt aan tot 11 augustus. Rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij. De weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode en het aantal pollen dat geproduceerd wordt bepalen hoe hoog de pollenconcentratie zal zijn.
Graspollen
Wat zijn pollen?
Pollen zijn gele, bruine of witte poederachtige substanties die in planten zitten. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Pollen komen voor in twee verschillende soorten: lichte pollen en zware pollen.
Bij een allergie voor pollen, ook wel hooikoorts genoemd, treedt er een allergische reactie op na het inademen van stuifmeel (lichte pollen) dat vrij rondzweeft in de lucht. Je kunt dan onder andere last krijgen van tranende ogen, rode ogen, niezen en een loopneus.
De start van het bijvoetseizoen loopt ongeveer gelijk met de afloop van het graspollenseizoen. Dat is trouwens dit jaar minder zwaar geweest dan normaal. Mogelijk heeft het droge voorjaar daarvoor gezorgd.
Hoewel het graspollenseizoen zo goed als voorbij is, kan de concentratie graspollen bij gunstige weersomstandigheden nog wel behoorlijk oplopen en daardoor flink wat hooikoortsklachten veroorzaken. Door de regen van de afgelopen weken in combinatie met het droge weer van de komende dagen kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.
Helaas is het ook na de bloeiende bijvoet nog niet gedaan voor hooikoortspatiënten, de alsemambrosia is namelijk ook in opmars. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog zeer laag. Het plantje gaat namelijk pas groeien als de dagen weer korter worden en als de temperaturen hoog zijn.
De eerste pollen hiervan worden pas vanaf halverwege augustus verwacht. Ambrosiapollen kunnen al bij een lage concentratie flinke hooikoortsklachten veroorzaken als je er gevoelig voor bent.
In dit college van de Universiteit van Nederland wordt besproken wat je kan doen tegen hooikoortsklachten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
Dode in woning Elst blijkt 57-jarige Willem: vermoedelijk slachtoffer van misdrijf
Het stoffelijk overschot dat voor Pinksteren in een woning in het Gelderse Elst is gevonden, blijkt van de 57-jarige bewoner Willem. Zijn vriendin deed voorkomen alsof hij vermist was, maar vermoedelijk is hij slachtoffer geworden van een misdrijf.Elst -
met video
Onbekend aantal varkens overlijdt bij grote brand op Gronings bedrijf, honderden dieren gered
Bij een grote brand bij een varkensbedrijf in het Groningse dorp Beerta is een onbekend aantal varkens om het leven gekomen. Uit een van de twee stallen konden nog honderden dieren worden gered. -
1
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Eurostar houdt hoop na topoverleg met ProRail en ministerie
Eurostar blijft optimistisch dat de snelle trein van Amsterdam naar Londen vanaf juni 2024 toch kan blijven rijden tijdens de renovatie van Amsterdam CS. Dat laat de vervoerder weten na topoverleg maandagmiddag met ProRail, NS en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
-
PREMIUM
Robin is al zijn hele leven drugsverslaafd: ‘Denk dat ik jong doodga door de drugs’
Utrecht -
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUM
Wat doe je met je placenta? Anne en Ilja maken er een beeldje van
De moederkoek wordt het ook wel genoemd: de placenta, het o zo belangrijke orgaan in de baarmoeder tijdens de zwangerschap. De een gooit het gelijk weg, de ander begraaft het of laat er pillen van maken, maar Anne Yntema-Ordelman en Ilja de Vos doen er iets heel anders mee. ,,Het is het orgaan dat mij moeder heeft gemaakt.”Oud-Beijerland