Hoogste huizenprijzen wederom in Bloemendaal
Bloemendaal was in 2016 wederom de duurste Nederlandse gemeente om een huis te kopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de gemiddelde verkoopprijs er vorig jaar 650.000 euro. Ook in het Noord-Hollandse Laren, Blaricum, Wassenaar en Rozendaal moest gemiddeld meer dan een half miljoen euro neergeteld worden voor een huis.
Het zijn al jaren min of meer dezelfde plaatsen waar de huizenprijzen zo extreem hoog liggen. In 2015 eindigde Bloemendaal ook al op de bovenste plaats in de lijst, al lag de gemiddelde prijs er toen nog wel zo'n 50.000 euro lager.
Huizenkopers waren vorig jaar het goedkoopste uit in Pekela, waar koopwoningen in doorsnee voor 128.000 euro van eigenaar verwisselden. Die Groningse gemeente heeft al vier jaar op rij de laagste gemiddelde verkoopprijs.
Duurste
Het prijsverschil tussen de duurste en de meest voordelige gemeente kwam vorig jaar dus uit op zo'n 522.000 euro. In de drie voorgaande jaren was dit verschil nog kleiner dan een half miljoen euro.
De regionale verschillen in verkoopprijzen van woningen zijn al een paar jaar weer aan het toenemen. Dat heeft te maken met het aantrekken van de woningmarkt, waardoor er ook weer meer duurdere huizen verkocht worden.
Grote kloof
Van zo'n grote kloof als in 2008 is echter nog allerminst sprake, blijkt uit de statistieken van het CBS. Toen bedroeg het verschil tussen de goedkoopste en de duurste gemeente wel 694.000 euro.
De gemiddelde huizenprijs was in dat jaar in Reiderland in Groningen met 143.000 euro het laagst en in Bloemendaal met 837.000 euro het hoogst.
Benieuwd wat de gemiddelde huizenprijs is in jouw gemeente? Check het hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Begeleider zorgorganisatie overleden na mishandeling in Amsterdam
Een medewerker van de Amsterdamse hulpverleningsorganisatie HVO-Querido is overleden aan de verwondingen die hij vorige week opliep door een mishandeling. Een woordvoerder van de organisatie bevestigt een bericht hierover van de lokale zender AT5. Een 41-jarige man uit Amsterdam zit vast op verdenking van doodslag, meldt het Openbaar Ministerie. -
School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt. -
update/met video
Eerste tropische dag van het jaar een feit, morgen code geel om onweersbuien
Het KNMI heeft voor morgen code geel afgegeven voor het hele land vanwege onweersbuien. Maar vandaag is de eerste tropische dag van het jaar een feit. In het Limburgse Arcen steef het kwik naar 30,1 graden. Dat staat in schril contrast met morgen, als in de middag zware onweersbuien worden verwacht en het in het oosten zelfs flink kan waaien, regenen en hagelen. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
SCP: acceptatie van lhbti-gemeenschap stagneert
Nederlanders zijn de afgelopen paar jaar niet positiever gaan denken over lhbti’ers. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van onderzoek naar opvattingen van Nederlanders over de lhbti-gemeenschap.
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Ex-leider No Surrender Klaas Otto krijgt drie jaar cel in hoger beroep
Voormalig No Surrender-kopstukken Henk Kuipers, Klaas Otto en Rico R. zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens het leiden van een criminele organisatie. Opnieuw is de zwaarste straf voor Kuipers: 8,5 jaar. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.