Honderden edelherten Oostvaardersplassen worden afgeschoten
UpdateZe worden afgeschoten. Honderden edelherten die weg moeten uit de Oostvaardersplassen. Reden: er zou geen andere oplossing zijn voor het terugdringen van het aantal grote grazers in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Eind volgende maand kan het uitdunnen beginnen, zo is dinsdag besloten door Gedeputeerde Staten van Flevoland.
Dat er te veel grote grazers rondlopen in het gebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen, was al eerder vastgesteld. In juli van dit jaar besloten de Provinciale Staten dat het aantal dieren praktisch moest worden gehalveerd. Nu is bekendgemaakt hoe dat moet gaan gebeuren.
Nieuwe telling
Hoeveel edelherten er precies afgeschoten worden, is nog niet bekend. Er mogen er in totaal 490 overblijven, conform een eerder advies van een commissie onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. Dit voorjaar liepen er 1470 edelherten in het gebied rond. In oktober volgt een nieuwe telling. Naar verwachting zijn er de afgelopen maanden alleen maar edelherten bijgekomen.
Bij het nu genomen besluit zijn Gedeputeerde Staten van Gelderland zeker niet over één nacht ijs gegaan, zegt woordvoerder Anne de Vries van de provincie Flevoland. De provincie is sinds 2016 verantwoordelijk voor het beheer van het natuurgebied. „Er is géén andere mogelijkheid. Er zijn wel plaatsen waar de dieren naartoe zouden kunnen, maar het transport levert te veel stress op. Dan wacht veel dieren een nare dood. Bovendien is het dan nog onzeker hoe de dieren aarden op de nieuwe locatie. Het was een moeilijk besluit, waarbij uiteindelijk is gekozen voor de meest diervriendelijke optie - hoe gek dat ook klinkt. Hierbij is ook om advies gevraagd aan de Raad voor Dierenaangelegenheden."
Paarden
Niet alleen honderden edelherten verdwijnen. Ook een groot aantal konikpaarden verlaat het gebied. Dat zou nodig zijn om het vogelreservaat, wat de Oostvaardersplassen van oorsprong is, te herstellen. Uit een verkenning door de Wageningen Universiteit zou zijn gebleken dat alle paarden een nieuw onderkomen kunnen krijgen, zegt De Vries. Merries en veulens blijven volgens hem bij elkaar. „Waar de dieren naartoe gaan, is nog niet bekend. Dat is aan Staatsbosbeheer. Er zijn verschillende opties. Onder andere in Spanje en Bulgarije. Binnenkort wordt hierover meer duidelijk."
De heckrunderen blijven gespaard - zij mogen blijven. De populatie runderen is eerder te klein dan te groot, dus daar is ingrijpen niet aan de orde. In totaal blijven er 1100 grote grazers over in de Oostvaardersplassen.
Lees verder onder de foto...
Bronsttijd
Met het afschieten van de edelherten wordt na de bronsttijd begonnen, volgens de provincie is dat op zijn vroegst eind oktober. Het betekent het einde van een decennia lange politiek om de natuur op zijn beloop te laten in de Oostvaardersplassen - een beheersexperiment waarbij dieren zoveel mogelijk een 'volledig natuurlijk leven' leiden, en dus bijvoorbeeld ook kadavers van dode dieren blijven liggen en bij voedseltekorten niet wordt bijgevoerd.
Aanleiding voor het besluit is het toenemende aantal dieren dat 's winters moet worden afgeschoten, omdat ze ernstig zijn verzwakt door voedseltekort, een gevolg van overpopulatie. Vorig najaar waren er meer dan vijfduizend edelherten, heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen, waarvan er ruim drieduizend het einde van de winter niet haalden. Dat leidde tot maatschappelijke ophef.
Procedures
Over de status van het wild in het gebied lopen al twee procedures. Tegen het nieuwe besluit over het lot van de dieren kan ook nog bezwaar worden gemaakt, zegt provinciewoordvoerder Anne de Vries. „Dat kan bij het verlenen van de vergunning voor het afschieten van de dieren."
Onbegrijpelijk, onnodig, maar zeker niet onverwacht. Dat zegt woordvoerder Karin Schulting van het comité KALF (Klub Animal Life Flevoland) over het besluit om honderden edelherten af te schieten.
Schulting groeide eerder uit tot een van de gezichten van de demonstraties bij het natuurgebied, toen actie werd gevoerd tegen het voerbeleid. Zij zegt dat gekozen is voor 'de slechtst denkbare oplossing'. „Waarom zouden de edelherten niet overgebracht kunnen worden naar een andere locatie? Te veel stress, zegt de provincie. Maar de dieren zijn hier ook ooit gekomen. Vanuit Schotland nota bene."
Alternatieven
Schulting zegt dat er genoeg alternatieve oplossingen denkbaar zijn voor de te grote populatie grote grazers. Die populatie - het gaat om heckrunderen, konikpaarden en edelherten - werd de afgelopen jaren zo groot dat er te weinig voedsel was voor het aantal dieren dat er leefde. Met als gevolg dat steeds meer dieren stierven, met name in de winter. „Je kunt de bokken bijvoorbeeld apart zetten, dan voorkom je dat er nakomelingen komen. Een verdovingspijl kost net zoveel moeite als een kogel. Het is louter een kwestie van willen. Als je écht wil - en het welzijn van de dieren op de eerste plaats zet - dan kun je ze elders een beter leven bezorgen, dat weet ik zeker. Er zijn genoeg transporteurs die dit kunnen regelen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Oekraïense Sofia kreeg een bomscherf in haar hoofd, in Nederland leert ze stap voor stap weer lopen
Bij een bombardement in Oekraïne raakt in april de 10-jarige Sofia uit dat land levensgevaarlijk gewond. Een bomscherf dringt tot 11 centimeter diep haar hersenen binnen. Maar ze overleeft. Het gaat zelfs redelijk, zeker sinds ze vorige week in revalidatiecentrum Roessingh mag revalideren. Waarschijnlijk komt het meisje er grotendeels bovenop. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Archeologen vinden unieke skeletten van 6000 jaar oud bij Angeren: ‘Vermoedelijk van de eerste bewoners’
Archeologen hebben bij Angeren delen van twee skeletten gevonden die van een van de eerste bewoners van de Betuwe moet zijn. Volgens Rijkswaterstaat Oost-Nederland, opdrachtgever van de opgravingen, gaat het om een zeer zeldzame vondst van meer dan 6000 jaar oud. Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt. -
Inspectie: Gomarus weer veilig voor lhbti-leerling, nieuwe visie op seksualiteit deugt
De reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem, waar eerder een anti-homobeleid werd gevoerd, heeft haar leven gebeterd. Dat blijkt uit een nieuw inspectierapport. Ook lhbti-leerlingen kunnen zich er nu veilig voelen.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMMet video
Verontwaardiging bij moslims over ‘genotshuwelijken’ voor seks: ‘Dit mag niet, huwelijk is serieuze zaak’
Kort trouwen alleen voor seks: volgens een Zweeds onderzoeksprogramma zijn sjiitische moskeeën in dat land bereid dit te doen en gebeurt het ook in Den Haag. Binnen de islamitische gemeenschap in de Hofstad wordt er met grote verbazing gereageerd. ,,Een huwelijk is een serieuze zaak.” -
PREMIUM
Samir zat maanden vast, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: 'Dacht dat ik stoer was’
Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.”