Holleeder: Mijn doel, de bovenwereld bereiken, is mislukt
Willem Holleeder presenteert zich als een vredestichter binnen het criminele milieu, in plaats van een man die dodenlijsten bijhield. De schuld schuift hij allemaal in de schoenen van de in 2005 geliquideerde topcrimineel Mieremet.
Als Johnny Mieremet er niet was geweest, had Willem Holleeder hier nu niet zo gezeten, snipverkouden, in de beveiligde rechtbank. Hoestend en proestend geeft Holleeder antwoord op vragen van de rechtbank. De rode draad: hoe Holleeder na de Heinekenontvoering zijn geld probeerde wit te wassen en vanuit de onderwereld naar de bovenwereld probeerde te klauteren. Totdat Mieremet ten tonele verscheen.
Onthulling
Ik had één doel. Dat was via Endstra de bovenwereld bereiken. Dat is dus mislukt
Dag twee van zijn proces begint Holleeder met een onthulling. Na de Heinekenontvoering had hij samen met Cor van Hout besloten het Heineken-losgeld te investeren in Zuid Amerikaanse cocaïne. Die stap was nodig om van de biljetten af te komen, beweert hij. ,,Het geld was genummerd, daar kon je niks mee. Als je daar twee keer mee betaalde, werd je gepakt.”
Holleeder weigert de naam te noemen van de drugsdealer die de cocaïnedeal deed en die uiteindelijk een flink aantal miljoenen bracht naar Rob Grifhorst, alias de vijfde Heinekenontvoerder. Grifhorst was bevriend met Cor van Hout, maar had het minder op Holleeder. Daarom hield van Hout het stil dat het misdaadgeld dat Grifhorst moest investeren, deels aan Holleeder toebehoorde.
Grifhorst stak de miljoenen guldens in cafés en panden in Alkmaar en Amsterdam, maar ook in seksclubs, waaronder de beruchte club Satyricon. Die seksclubs leverden Van Hout en Holleeder een maandelijks inkomen van ‘vijfentwintig ruggen’ op, aldus Holleeder, die er een familiebedrijf van maakte. Broer Gerard kreeg een baan in de Casa Rosso. Zelfs Astrid wilde met haar studie stoppen om in de seksclub te werken. Daar stak Willem naar eigen zeggen een stokje voor.
Gouden ei
Holleeder noemt Grifhorst ‘een gouden ei’. Een zakenpartner zoals je die niet vaak tegenkomt. Daarna kwam hij Willem Endstra tegen, die voor tal van criminelen investeerde. ,,Daar had ik ook al mazzel mee.” Endstra nam wat panden en clubs over van Grifhorst. Holleeder liet zich deels cash uitbetalen, maar investeerde ook in Endstra’s projecten. Eerst kwam hij langs om te informeren naar die projecten, maar langzaam ontstond een vriendschap, aldus Holleeder.
Steeds vaker begeleidde Holleeder Endstra, dineerde ‘voor de gezelligheid’ met zijn vrienden mee. En probeerde en passant het vak van vastgoedbaas te leren. Dat is overigens niet zo moeilijk, houdt Holleeder de rechter voor. Die stenen stijgen toch wel in prijs. ,,Je kunt iets te duur inkopen, maar als je lang genoeg wacht, wordt het vanzelf weer goedkoop.”
Een ruzie met het gevreesde duo Sam Klepper en John Mieremet dwarsboomde die plannen. Van de mysterieuze crimineel ‘de Allesweter’ hoorde Holleeder dat het duo Van Hout en hem wilden liquideren. Holleeder kocht die dreiging samen met Rob Grifhorst af met een miljoen gulden, maar Cor was daar woedend over. Hij zou ze ‘betalen met lood’, aldus Holleeder. En zo verpestte Van Hout, al Holleeders verzoenende pogingen ten spijt, het voor zichzelf.
Vredesstichter
De verkouden Holleeder presenteert zich eerder als een vredestichter dan als iemand die moordlijsten bijhield, zoals justitie hem ziet. Ook Endstra zou hij hebben gewaarschuwd. Die bleef maar geld investeren voor criminelen, maar als het op uitbetalen aankwam, gaf hij niet thuis. ,,Endstra was een slimme man, maar dit heb ik nooit begrepen. Hij bleef maar geld aanpakken van boeven.”
Toen in 2003 zijn kwelgeest John Mieremet in de Telegraaf Endstra de ‘bankier van de onderwereld’ noemde, stortte alles in. Endstra was besmet, banken trokken zich terug. Holleeder besefte dat hij zijn geïnvesteerde geld steeds moeilijker terug zou zien. ,,Ik had één doel. Dat was via Endstra de bovenwereld bereiken”, zegt Holleeder. ,,Dat is dus mislukt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMBrandbrief
Jeugdbeschermers slaan alarm: ‘Op spoedeisende hulp zijn geen wachttijden, in jeugdhulp veel te veel’
Een derde van de kinderen die onder toezicht worden gesteld, moet veel te lang wachten op passende hulp. In een brandbrief slaan de Raad voor de Kinderbescherming en elf jeugdbeschermingsorganisaties alarm. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
almere
Middagje shoppen in Action eindigt in geweldsexplosie: ‘Oogbol stak zowat uit mijn oogkas’
Een middagje shoppen in de Action in Almere is voor een Syrische vluchteling uitgelopen op een zware mishandeling. Een man ‘met een extreem kort lontje’ sloeg het 24-jarige slachtoffer zo hard tegen zijn hoofd dat hij een aantal complexe breuken in zijn gezicht opliep. ,,Ik omring mezelf nu met dieren, die zijn beter dan mensen.” -
Begeleider zorgorganisatie overleden na mishandeling in Amsterdam
Een medewerker van de Amsterdamse hulpverleningsorganisatie HVO-Querido is overleden aan de verwondingen die hij vorige week opliep door een mishandeling. Een woordvoerder van de organisatie bevestigt een bericht hierover van de lokale zender AT5. Een 41-jarige man uit Amsterdam zit vast op verdenking van doodslag, meldt het Openbaar Ministerie.
-
Willem Holleeder trekt verdedigingslinie op van charme
Joviaal, overtuigend en gewiekst. Op de eerste dag van zijn moordproces laat Willem Holleeder een messcherpe indruk achter. ‘Ik zou volgens mijn zus een beest zijn, maar het tegendeel is waar.’ -
PREMIUM
Waarom complotdenkers dik 200.000 euro moeten aftikken bij gemeente: ‘Uniek hoge schadeclaim’
Ruim twee ton krijgt Bodegraven-Reeuwijk van drie complotdenkers. Joost Knevel, Wouter Raatgever, en Micha Kat hebben met hun theorie over satanistische kindermoorden de gemeente flink op kosten gejaagd, vindt de Haagse civiele rechter. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?