Corrie Voorhuis op bezoek bij Cobi Kloppenburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Corrie Voorhuis op bezoek bij Cobi Kloppenburg. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Hoe ziet een fijne oude dag eruit? ‘Robots zijn de oplossing’

Er komen steeds meer ouderen en eenzaamheid wordt een belangrijk thema. De oplossing ligt bij robots in de huishouding, pratende knuffelkussens, kwispelende kunsthondjes, camera’s die een oogje in het zeil houden. Maar zien de ouderen dat wel zitten? Universiteit Twente doet onderzoek naar de behoeften in ons land en de rest van Europa. Vooraf alvast een inkijkje bij drie ouderen in een Enschedese seniorenflat.

Hoe ziet een fijne oude dag eruit? Met die vraag gaan onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) aan de slag. Daarbij roepen ze de hulp in van lezers van De Twentsche Courant Tubantia. Die kunnen meedenken om de juiste toepassingen te vinden, zodat oud worden leuk blijft en de mens niet wordt verdrongen.

De studie is onderdeel van een groot Europees onderzoeksproject in twaalf landen. Er is 18 miljoen euro voor uitgetrokken. Het onderzoek, Pharaon, ondersteunt zelfredzaamheid, veiligheid, meedoen en erbij willen horen. De UT leidt het onderzoek in Nederland, waarbij onder meer ook Roessingh Research and Development en het Ouderenfonds zijn betrokken.