Hoe werkt de CoronaCheck-app die je straks nodig hebt om door Europa te reizen?
Vanaf vandaag is de nieuwe versie van de CoronaCheck-app te downloaden, die moet voor miljoenen gevaccineerde óf geteste Nederlanders het toegangsbewijs worden voor een buitenlandse vakantie. Hoe werkt dat digitale ‘gele boekje'?
Demissionair minister Hugo de Jonge zal het vandaag met een glimlach presenteren: het Digitale Corona Certificaat (DCC) dat op te vragen is via de CoronaCheck-app. Met die QR-code moeten straks de bezorgde blikken van Europese grenswachten omslaan in een vriendelijk gebaar: Welkom, Nederlandse toerist, geniet van uw vakantie! Maar de minister weet ook: achter zijn glimlach gaan lange uren van Europese overleggen, technische complicaties en privacyproblemen schuil.
Wat is de CoronaCheck-app?
Een gratis app van de Rijksoverheid, te downloaden op de meeste smartphones. Zo'n 800.000 Nederlanders hebben hem al: die gebruikten hem tot nu toe om het resultaat op te halen van hun coronatest en zo toegang te krijgen tot evenementen als het EK-voetbal. Vanaf vandaag is er een nieuwe versie van de app en kun je hem ook gebruiken om te laten zien dat je gevaccineerd bent of dat je al corona hebt gehad. Wie de app al op zijn telefoon heeft, moet hem (laten) updaten. Vanaf 1 juli kan de app worden gebruikt om mee naar het buitenland te reizen. Althans: binnen de EU is na heel veel vergaderen afgesproken dat de QR-code die je met de app kunt maken als ‘toegangsbewijs’ wordt geaccepteerd.
Hoe werkt de app?
De app heeft drie functies. Wat nu al kan: je laat je testen voor een evenement en kunt dan (na een negatieve test) via een aantal tussenstappen een QR-code ophalen in de app. Die wordt dan bij binnenkomst bij het evenement gescand. Na 1 juli kunnen ook vakantiegangers binnen de EU een gratis coronatest laten afnemen voorafgaand aan hun reis en het resultaat ophalen in de app.
Wat nieuw is: wie gevaccineerd is, kan straks ook zo'n QR-code ophalen. De app legt contact met de database van GGD en RIVM. Daarin staat genoteerd wie al een prik heeft gehad en wie dus een Digitaal Corona Certificaat kan krijgen. Daarvoor moet je inloggen met je DigiD. Je kunt dan aan de grens aantonen dat je gevaccineerd bent.
Complicerende factor: sommige landen laten iedereen binnen die één prik heeft, andere landen geven pas toegang twee weken na de tweede vaccinatie. Daarom geeft de app voor internationale reizen meer privacy prijs: behalve de QR-code is ook te zien hoeveel vaccins je hebt gehad, van welke type en wanneer. Wie dus op vakantie gaat, moet nog steeds de regels van het land van bestemming goed controleren. De verwachting is vooralsnog dat veel toeristische landen al toegang geven na één prik.
Ook nieuw in de app: wie al corona heeft gehad en daar een officieel herstelbewijs van heeft, kan dat vanaf volgende week ook ophalen in de app en gebruiken als toegangsbewijs.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Lees verder onder de afbeelding.
Wie kan de app nog niet gebruiken?
Niet alle gevaccineerden kunnen een digitaal certificaat ophalen in de app. Huisartsen en zorginstellingen hebben, naar schatting, enkele honderdduizenden prikken nog niet doorgegeven aan het RIVM waardoor ze nog niet geregistreerd staan in de database. Die achterstand wordt momenteel ingelopen, het kabinet verwacht dat het op tijd lukt voor de grote vakantie-uittocht in juli. Ook zijn er mensen die bij het maken van een prikafspraak hebben aangevinkt dat hun informatie niet met het RIVM gedeeld mocht worden. Zij kunnen binnenkort via een nog te lanceren website die keus alsnog omzetten.
Mensen die geen smartphone hebben, kunnen een papieren test- of vaccinatiebewijs krijgen. Dat kan via de website coronacheck.nl. Dat lijkt (vooralsnog) ook de handigste manier voor ouders met kinderen die nog geen smartphone hebben, maar wel getest moeten worden voor het vakantieland van bestemming. Het is namelijk nog niet mogelijk om op een smartphone ook het testbewijs van iemand anders te laten zien.
Moet ik de app al meteen downloaden?
Nee. Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt zelfs: heeft u de app nog niet gelijk nodig, wacht dan nog een paar dagen met downloaden. Als vandaag miljoenen Nederlanders de CoronaCheck-app direct op hun telefoon willen, kunnen Apple en Google dat waarschijnlijk wel aan, maar de servers die daarna komen niet. Zeker ook omdat je met Digi-D moet inloggen. ,,We hebben een maximumaantal gezet op het aantal inlogs per minuut. Het kan dus zijn dat iemand de melding krijgt dat het druk is en dat het beter is om later terug te komen", aldus een woordvoerder. ,,Over een paar dagen kun je nog steeds je vaccinbewijs ophalen.”
Heb ik dan, na mijn vaccinatie, voor niets nog een kwartier in de rij gestaan om een coronastempel in mijn gele boekje te krijgen?
Misschien wel. Maar neem het gele vaccinatieboekje voor de zekerheid vooral mee. Frankrijk heeft bijvoorbeeld al laten weten een stempel in dat boekje te accepteren als bewijs. En het kan sowieso handig zijn als tijdens de reisstress iemand vergeten heeft zijn telefoon op te laden.
Bekijk hieronder onze video’s over corona en de vakantie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
VIDEO
Nieuwe reisadviezen: Frankrijk en België naar ‘geel’, Spanje nog op ‘oranje’
Het kabinet raadt reizen naar vakantieland Frankrijk en buurland België vanaf morgen niet langer af. Wel gaat het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon, populair voor stedentripjes, terug naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) vanwege ‘de zorgwekkende deltavariant’ van het coronavirus die daar rondwaart. -
‘Hausse aan lastminutevakanties als onduidelijkheid straks weg is’
Binnen de reisbranche groeit het vertrouwen in het zomerseizoen, nu mensen naar verwachting vanaf 1 juli met een digitaal coronapaspoort vrij kunnen reizen naar Europese bestemmingen die veilig genoeg zijn. Maar over de precieze invulling hiervan is nog veel onduidelijk. Topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR verwacht een hausse aan lastminuteboekingen als de onduidelijkheden komende twee weken worden weggenomen. -
PREMIUM
Monique heeft dé tip tegen steenmarters: ‘Gooi 's avonds een jerrycan mannenurine leeg rond je auto’
ZEVENAAR - In de strijd tegen steenmarters zet Monique Braam uit Zevenaar een ongebruikelijk middel in: de (afgrijselijk ruikende) urine van haar vriend. Ze raadt het iedereen aan.
-
PREMIUMVan WIEG TOT GRAF
Na feest van zijn kinderen gilt Richard het plots uit van de pijn: het bleek foute boel
In de rubriek ‘Van Wieg tot Graf’ vertellen wij het verhaal achter een familiebericht. Vandaag: Richard Goossens (1976-2022). Toen hij op zijn 45ste overleed, vond zijn vrouw Margré dat hij een mooi afscheid verdiende. ‘Ik huurde een witte lijkwagen van Tesla en droeg zelf mijn trouwjurk.’ -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Opnieuw beelden van varkens met hittestress in stilstaande vrachtwagen bij slachthuis
Er zijn opnieuw videobeelden opgedoken van stilstaande vrachtwagens vol oververhitte varkens bij slachterij Vion in Boxtel. Dat meldt televisieprogramma Zembla, dat de beelden heeft ontvangen.