,,Dit is mijn pensioen”, wijst Leo naar zijn woning. ,,Dat huis is van mij. Ik zei altijd al: je moet goed voor jezelf zorgen. Dat hele pensioenstelsel klopt toch niet?!”
Volledig scherm
PREMIUM
,,Dit is mijn pensioen”, wijst Leo naar zijn woning. ,,Dat huis is van mij. Ik zei altijd al: je moet goed voor jezelf zorgen. Dat hele pensioenstelsel klopt toch niet?!” © AD

Hoe kijkt Nederland naar Prinsjesdag? ‘Een tientje per maand is voor ons veel geld’

Met Prinsjesdag strooit het kabinet met miljarden en koopkrachtplaatjes. Maar wat zijn de wensen en zorgen in het land? ‘Er is onzekerheid, dát is de realiteit van Jan Modaal’.

SCP-directeur Kim Putters: ,,Over de hele linie kun je zeggen dat het op alle fronten goed gaat met Nederland. Maar voor verschillende groepen is het herstel broos.”
Volledig scherm
SCP-directeur Kim Putters: ,,Over de hele linie kun je zeggen dat het op alle fronten goed gaat met Nederland. Maar voor verschillende groepen is het herstel broos.” © Marco De Swart

,,Heb ik te veel gepraat?” Janneke (74) uit Alphen aan den Rijn roert nog eens door haar koffie. ,,Ik klets nogal makkelijk, hè kleine”, zegt ze tegen haar man Christiaan (75) op het terras van de Délifrance, in het winkelhart van Alphen aan den Rijn. Christiaan knikt.

Even daarvoor heeft Janneke in een klein kwartier zo’n beetje verteld hoe het echtpaar in het leven staat. Over hun bescheiden maandelijkse inkomen (‘AOW en een klein pensioen’), over hun verleden (‘ik mocht niet doorleren, ik moest werken’), hun huurhuis, de angst voor immigratie, over de wekelijkse bezoekjes aan dit terras (‘we gaan niet op vakantie, dit is toch ook genieten?) en over hun kinderen, die wel opleidingen hebben gevolgd. ,,Och, hoe heet dat nou, wat onze dochter doet Chris? Ja, manager. Dat is het.”

Van Prinsjesdag vandaag verwachten ze weinig: ,,Weet je wat het is? In Den Haag weten ze niet hoe het leven is voor mensen die met hangen en wurgen rond moeten komen. Als ik een pantalon wil kopen van twintig euro bij de H&M moet ik eerst tellen of we dat wel over hebben. Een tientje per maand is voor ons veel geld, hoor. We hebben AOW, Chris had ooit een eigen zaak in de reclame, die heeft geen pensioen. En ik heb in de zorg gewerkt, heb allerlei dingen gedaan, heb een klein pensioentje. Meer niet.”

  1. LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.