Volledig scherm
PREMIUM
Rick en Ajuda in 't Veld © Koen Verheijden

Hoe blijvers, nieuwkomers en terugkeerders het platteland laten opleven

Een dorpstheater, een boerderij waar stedelingen zuivelproducten kunnen kopen, een beachclub; overal in Nederland proberen blijvers, terugkeerders en nieuwkomers de krimp in het buitengebied te keren. ,,Het wordt steeds vaker gezien als ruimte in plaats van leegte.’’

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Elke dag stoppen zes boerenbedrijven. En daar komt niet altijd meteen werk voor terug. Zelfs als er wél werk is, ontbreekt het in het buitengebied vaak aan starterswoningen, waardoor veel jonge mensen vertrekken uit hun geboorteregio. Ook genieten van je oude dag is op het platteland soms best ingewikkeld. Zeker als je minder mobiel wordt en ver van alle winkels en voorzieningen woont.

  1. Pensioendeskundige Dennis van E. nu verdacht van doodslag op vriendin en ongeboren zoontje

    Pensioen­des­kun­di­ge Dennis van E. nu verdacht van doodslag op vriendin en ongeboren zoontje

    Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.